fbpx Gatelangs | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Gatelangs

Kristian Neegaard er sykepleier i det åpne rusmiljøet i Oslo sentrum. Sammen med makker Liz Kristine Høivang konkluderte han med en relativt rolig kveld. De vet godt at det ikke alltid er sånn.

Tekst: Ann-Kristin B. Helmers
Foto: Siv Johanne Seglem

Uansett hvilke situasjoner Kristian og Liz blir vitne til i løpet av en vakt, skal egen sikkerhet alltid komme først. De må blant annet ha i bakhodet at det i noen rusmiljøer er vanlig å bære våpen for å beskytte seg. Det kan være kniv, men det kan også være en skrutrekker eller en hammer.

De går ofte gjennom ulike scenarioer­ og trener mye på situa­sjoner som kan oppstå.

Patruljene går alltid sammen to og to ute på gata.

De jobber i Uteseksjonen i Oslo sentrum, en oppsøkende sosial- og helsefaglig tjeneste.

Feltarbeiderne går rundt i kjente rusmiljøer i sentrum hver eneste dag og kveld. Ruta starter og slutter ved Maridalsveien 3, der Uteseksjonen har lokaler. Natt til lørdag og søndag er de ute frem til klokken 04.00 på natten.

For Kristian og Liz er det kveldsvakt, og det er en torsdag kveld i mai.

Full ryggsekk

Mye skal med: Pucker for å samle brukte nåler – disse deles ut til dem som injiserer rusmidlene.

Nalokson, livreddende nesespray. Et puff i det ene neseboret kan være nok til å redde en person fra overdose. Brosjyrer som enkelt forklarer bruk og halveringstid har sin faste plass i sekken.

Folie, slik at heroinet kan røykes i stedet for å injiseres. Det gjør faren for skader noe mindre. Borte blir den ikke.

Et lite utvalg rent brukerutstyr: Kanyler, sprøyter, kokekar, askorbin­syre. Ikke mye, organisert utdeling av utstyr skjer andre steder. Men om Kristian og Liz skulle komme over noen som koker opp heroin i bunnen av en colaboks eller mister den siste nåla ned på bakken, kan de tilby noe.

I sidelommene: En liten bunke kjærlighet på pinne, med logoen til Velferdsetaten.

Skadereduksjon er et viktig mål for arbeidet. For å komme dit, er de avhengige av tillit.

På hils

Storgata er «markedsplass» for kjøp og salg av rusmidler, og denne torsdagskvelden summer det ord som pepper, makka og xanax blant de rundt 50 personene som er samlet.

Flere kommer bort og vil snakke med Liz og Kristian.

Sundtbrua

En kjapp sjekk under en av byens mange bruer på veien. Skrekken er at noen har satt en overdose akkurat her, slik at de må starte livreddende behandling i den bratte, grusete skråningen ned mot Akerselva.

– Jeg skulle virkelig ønske at dette området ble avstengt, sier Kristian.

God tone

Kristian har ett års fartstid i Uteseksjonen, Liz har mange år på baken som miljøarbeider.

– Vi er bare fire sykepleiere, men jobber tverr­faglig. Sykepleierne har blant annet ansvaret for opplæring i førstehjelp og overdosehåndtering.

– Jeg trives godt. Relasjonsbygging og masse frisk luft passer meg bra, sier Kristian.

Han synes det er helt annerledes enn å jobbe på sykehus, som han gjorde før.

– Et pluss er at det er omtrent lik kjønnsfordeling blant de ansatte og ikke så tøff vaktbelastning som på sykehuset, sier han.

ROTE OG RYDDE: Brukte sprøyter, plast­avfall og annet brukt utstyr hoper seg opp utenfor et parkeringshus i sentrum. Noen roter, andre rydder, også i rusmiljøet. – Enkelte rydder også opp etter andre, fordi de liker så dårlig at sprøytespisser og liknende blir liggende og flyte, sier sykepleier Kristian Neegaard.

Ung rus

De ser også etter personer som er meldt savnet eller som har rømt hjemmefra eller fra barnevernsinstitusjoner. Områdene Oslo S, Storgata og Brugata, nedre del av Akerselva, Slottsparken, Vaterland, Grønland og rundt Urtegata er steder patruljene rutinemessig besøker.

Følger med

På forhånd har Kristian og Liz avtalt hvem som er «PK», det vil si personkontakt med hovedansvar for å ta samtaler og dokumentere i etterkant. Den andre har hovedansvaret for å følge med på miljøet og skrive miljørapport: Hvilke rusmidler er i omløp, er det ro eller uro, nye ansikter i rusmiljøene?

Kveldsvakt, torsdag 4. mai
Oppsøkende team i Oslo sentrum

  • Uteseksjonen er en oppsøkende sosial- og helsefaglig tjeneste i Oslo sentrum. Seksjonen ligger under Velferdsetaten i Oslo kommune.
  • Feltarbeidet er organisert i fire team som alle jobber oppsøkende på gateplan.
  • Patruljene går rundt i kjente rus­miljøer i sentrum hver eneste dag og kveld. Ruta starter og slutter ved Maridalsveien 3, der Uteseksjonen har lokaler. Natt til lørdag og søndag er de ute frem til klokken 04.00 på natten.
  • Alle teamene har sykepleier eller helsesykepleier. Sykepleier Kristian Neegaard tilhører teamet som ­primært jobber med unge mellom 18 og 25 år.

Annonse
Annonse