fbpx Tre på gangen: Hvis du var helseminister, hva ville du gjennomført det første året? | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Hvis du var helseminister, hva ville du gjennomført det første året?

Mari-Ann Bidtnes er spesialsykepleier ved St. Olavs hospital, universitetssykehuset i Trondheim.

– Lønn er ikke det eneste som gjelder i dette yrket, selv om det også er viktig. Det viktigste etter min mening en levelig turnus med nok hviletid mellom spesielt sen- og tidligvakter. Å jobbe sen/tidligvakter med minimalt med søvn (knappe 5 timer) i 20 år fører til alvorlig helserisiko. Det viser seg at gjennomsnittsalder for pensjon (da uførepensjon) er 58 år. Veldig få sykepleiere klarer å stå løpet ut til 62 år og nå til 67 år.  Det bør være en selvfølge at ledelsen passer på slik at turnusen til hver enkelt er forebyggende for sykdom, og ikke motsatt slik det er i dag. Det drives rovdrift på sykepleiere som jobber annenhver helg, alle helligdager og natt, doble vakter og så videre. Dette skaper ikke et attraktivt yrke. Sykepleie er tungt arbeid og vi burde heller ta vare på de verdifulle sykepleiere vi har, slik de ikke forsvinner til andre yrker eller blir sykmeldte og uføre.

Bodil Bakken er sykepleier og enhetsleder. Jobber ved en institusjon i Gran kommune.

• Praksis om rask utskriving fra helseforetakene må endres, slik at pasientene slipper reinnleggelser.

• Sette en bemanningsnorm for sykehjemsavdelinger slik at ansatte opplever at de har nok bemanning.

• Forkorte og forenkle sykepleierutdanning for autoriserte helsefagarbeidere.

• Øke grunnlønn og ubekvemstillegg for sykepleiere.

• Jobbe for å løse fastlegekrisen.

Mathea Jensen er sykepleier. Jobber ved St. Olavs hospital, universitetssykehuset i Trondheim.

– Det er flere deler av helsetjenesten som kan utvikles, og som har mye potensial! Men jeg ville gjerne løftet frem fokuset på mat, og hvilke helsegunstige effekter det har – spesielt på kronisk sykdom, men også på generell sykdom. Og da både i behandling og forebygging. Ut fra dette ville jeg oppfordret alle helseinstitusjoner til å følge de nasjonale kostholdsrådene, som et godt forbilde og en pådriver for en generelt bedre helse! 

Neste ukes spørsmål:

Hva er det beste med å jobbe som sykepleier?

Send inn din mening til: monica.hilsen@sykepleien.no

Legg ved et portrettbilde + navn, stilling og arbeidsplass

Annonse
Annonse