fbpx Er korona-vaksinen farlig? Hopp til hovedinnhold

Er korona-vaksinen farlig?

Jeg synes det er skremmende med alle konspirasjonsteoriene som florerer på nettet mot korona-vaksinen. Mennesker blir advart mot å la seg vaksinere, men hva er alternativet? Det sies at Covid-19- sykdommen kan ha kommet for å bli og at vi dermed må lære oss å leve med sykdommen i samfunnet.

Vaksinering mot smittsomme sykdommer har vært et enormt fremsteg for menneskeheten som har reddet mange liv. Mange sykdommer som tidligere hadde stor grad av dødelighet, er ikke det i dag. Vi vaksinerer barna våre mot alvorlige smittsomme sykdommer fra de bare er 6 uker gamle. Ved manglende vaksinering av eksempelvis meslinger kan man se en rask oppblomstring av sykdommen med alvorlige symptomer og lidelser hos dem som rammes. Det tragiske er at dette går utover de mest sårbare blant oss, som oftest barn i dette tilfellet.

Den smittsomme kopper-sykdommen ble utryddet i 1980 etter grundig og systematisk vaksinering. Vi vaksinerer oss før vi reiser til sydligere strøk. Og mange av oss oss tar influensavaksine hvert år. Dette er særlig viktig for oss som jobber innen helse og omsorg for å kunne beskytte de mest sårbare i samfunnet vårt. Vaksinasjon er en av de mest effektive formene for forebygging som finnes.

Jeg forstår at korona-vaksinen er en ny type vaksine som kan virke skremmende på mange, slik Covid-19-sykdommen er ny for oss alle. Jeg har ikke selv tatt standpunkt til om jeg skal la meg vaksinere den dagen jeg får tilbud om det, men antagelig blir det av samme årsak som influensa-vaksineringen. Det handler om en dugnad som ikke lenger bare er nasjonal, men internasjonal. Det handler om solidaritet med våre medmennesker på tvers av landegrenser. Det handler om å få tilbake hverdagen vår i mest mulig grad slik vi kjente den.

Selv om vi beveger oss i et nokså ukjent farvann fortsatt, må vi øve oss i å stole på fagfolk og helsemyndigheter, drive faktasjekk og sette oss godt inn i hvorfor man IKKE vil vaksinere seg eller hvorfor man VIL vaksinere seg. For en del mennesker kan det handle om mangel på kunnskap om hva vaksinering handler om. En enkel innføring i vaksinering er som følger: «Ved vaksinasjon tilføres kroppen enten en svekket mikrobe (bakterie eller virus), deler av en mikrobe, eller noe som likner den mikroben det ønskes beskyttelse mot. Når virkestoffene i vaksinen møter kroppens immunforsvar, dannes det immunforsvarsceller og antistoffer som vil gjenkjenne den ”ekte” mikroben. Hvis den vaksinerte senere smittes med denne mikroben, vil immunforsvaret gi en raskere og bedre immunrespons som kan forhindre sykdom. Det er oppnådd immunitet ved vaksinasjon.» https://www.fhi.no/sv/vaksine/barnevaksinasjonsprogrammet/hvorfor-vaksinere-/  

Enten man er en vaksinemotstander eller vaksineforkjemper, så er det er iallefall ikke greit å dele usannheter og propaganda på nettet. Det kan i verste fall føre til alvorlig sykdom og død hos mennesker som kunne overlevd med en korona-vaksine. Vær en bevisst og klok deler på nett. For dine medmennesker skyld.

Annonse
Annonse