fbpx DU må også ta det rette valget!! Hopp til hovedinnhold

DU må også ta det rette valget!!

Jeg skal gå på jobb på sykehuset så ofte og så lenge som det kreves, og jeg skal ta så gode valg som jeg kan, hver dag, inntil dette er over. 

I hele desember var jeg i Samoa og jobbet med et norsk medisinsk team for å bidra under en mesling epidemi som rammet det lille landet hardt. Da jeg satt på flyet hjem igjen, tenkte jeg at jeg er jammen heldig som bor i et trygt og forutsigbart land som Norge… 

Oppriktig takknemlig

Et land hvor folk stort sett tar vaksinene sine, som en kollektiv forsikring for hele befolkningen. Hvor vi har et helsevesen som riktignok er presset for tiden, men som har utstyr nok til at vi kan gjøre utrolig mye for pasientene våre, vi kan strekke oss langt for å redde liv og hjelpe folk til å leve bedre og lenger. Hvor staten stort sett sørger for at vi har det aller nødvendigste. Jeg var så oppriktig takknemlig for å kunne reise hjem til familien min og vennene mine som jeg ikke hadde fått sett eller klemt på lenge, og for å kunne spise fritt og drikke fra springen uten å være bekymret for hva jeg fikk i meg av bakterier. Trygge og forutsigbare Norge!

Uvirkelig

Plutselig befinner vi oss i en helt uvirkelig situasjon som minner mye om de første dagene på Samoa. De folketomme gatene, de nyopprettede avdelingene for smittepasienter, smittefrakker, doble hansker, følelsen av være på jobb eller klar for jobb hele tiden. Frivillige og restauranter som kommer til sykehuset med mat til sultne arbeidere, takknemligheten til helsepersonell, akkurat som på Samoa!

Jeg satt og reflekterte over hvor neste oppdrag kunne bli da vi var på vei hjem...men aldri hadde jeg vel trodd at det kom til å bli her hjemme, i et trygt og forutsigbart land som Norge.

Vi gjør alle så godt vi kan, eller?

Likevel må jeg si at vi igjen har trukket vinnerloddet. Vi har ressurser til å håndtere denne pandemien bedre enn de fleste andre land i verden. Vi har myndigheter som tar nødvendige grep og maner befolkningen til å gjøre sitt for å minimere smittespredningen. Vi har et velfungerende helsevesen. Vi har helsepersonell som ikke stiller krav eller spørsmål, men som står klar til å løse oppgaven og jobber sammen om å finne de beste løsningene, selv om dette er så nytt for oss alle at ingen av oss har fasiten enda. 

Akkurat nå

Vi gjør så godt vi kan. Alle gjør vi så godt vi kan akkurat nå. Noen klarer ikke tenke på noe annet enn å komme seg på hytta i påsken - la oss håpe at de etter hvert kan gjøre bedre enn det... 

La oss håpe at alle etter hvert tar gode valg, hver dag, for å bidra til at denne krisen blir så kort som mulig, og så lite omfattende som mulig. Om vi tar de rette valgene, kan "Alt bli bra" igjen.

Jeg skal gå på jobb på sykehuset så ofte og så lenge som det kreves, og jeg skal ta så gode valg som jeg kan, hver dag, inntil dette er over. 

Gode valg

Jeg ønsker meg fra alle andre at dere også tar gode valg, hver dag, inntil dette er over. Hjelp en venn, en nabo, en ukjent. Hold fysisk avstand, men vis nærhet på alle andre måter. Ta vare på hverandre og ta vare på landet vårt - sånn at vi igjen kan oppleve det som trygt og forutsigbart - når alt dette er over!

Jeg ser tegninger fra barn overalt i sosiale medier for tiden hvor det står “Alt blir bra”. Det ga plutselig veldig mening å kalle barna for “de håpefulle”.

Hvis alle vi som har et valg, tar det rette valget hver gang vi har muligheten, følger de råd myndighetene gir, og tar vare på hverandre i stedet for å angripe hverandre, ja da blir alt bra igjen! 

Annonse
Annonse