fbpx Hvem velger du? Hopp til hovedinnhold

Hvem velger du?

Norge har valgt. Gratulerer med nye kommunestyrer, byregjeringer, formannskap, ordførere og en rekke utvalgspolitikere og ditto varafolk. Det norske demokratiske mirakelet har igjen utvist magi – til stigende oppslutning. Hva skjer med kommunehelsa nå?

Gratulerer alle dere som har fått folkets tillit. Men, det er valget som er over. Jobben fortsetter. For mange starter den nå, og møtet med virkeligheten på bakrommet kan bli krevende – og til dels overraskende. Hvordan dette løses vil bli interessant å følge. For dette er sikkert – demokratiet stopper ikke på selveste valgdagen.

Nøkkelen til gode helsetjenester

Så, alle nye og gamle folkevalgte: Dere gjør en viktig jobb for landet og for offentlig ansatte. Husk alltid at hele faste stillinger i arbeidslivet er nøkkelen til gode lokale helsetjenester. Det har dere nå ansvaret for i deres respektive kommuner. Samtidig må dere også huske å sikre nok gode fagfolk. Lover og forskrifter skal holdes. Avtaler med fagforeninger og tillitsvalgte likeså.

Gode fagmiljøer og klok ledelse er ofte løsningen som kan sikre karriereveier som holder på fagfolkene deres. Da går verken dere eller de seg bort. For å hjelpe litt til på veien – her kommer et urgammelt, men dagsaktuelt tips: Snakk med de hovedtillitsvalgte hos dere. God kontakt sikrer bedre kommunikasjon. De som kjenner hverandre, blir ofte bedre medspillere.

Vil følge med

Det var det jeg ville si, jeg som ikke får mer å si i denne omgang. Jeg var selv kandidat i høst; mitt lokale parti satte rekord i tilbakegang og ble nesten halvert. Mange av oss som ble med for å rense opp i gammelt rot og bygge opp, har utrettet mye. Takken er en formidabel lagstraff. Selv får jeg et eller annet varaverv langt inne i varaplassjungelen.

Fordelen for meg, personlig er åpenbar; jeg slipper å bruke (for) mye tid på sakspapirer og kommunale møter. I slike sitter de som denne gangen vant folkets gunst. Jeg skal sende dem en tanke neste gang det er møter, og jeg selv kan velge meg en kinotur eller treningsøkt. Så vil jeg likevel følge med – for slik er vi som egentlig helst skulle vært en av dem.

Neste viktige valg

Stiller du til valg, må du være godt forberedt. Du må vite hvorfor du vil utsette deg selv og dine for dette. Du må tåle å bære en eventuell seier, og du må takle et eventuelt nederlag. Velgerne har alltid ulike syn og til dels helt andre prioriteringer enn du selv både antar og aner. De perfekte valgene skjer når oppgavene som skal løses, kan finne sin makker i den best kvalifiserte personen som stiller som kandidat til det ledige vervet. Ofte, svært ofte, spiller helt andre faktorer avgjørende roller.

Neste valg ut for mange fagforeninger kommer på et landsmøte senere i høst. Norsk Sykepleierforbund treffes i starten av november, og hele butikken står på valg. Hvem velger du?

POPULÆRE ARTIKLER NÅ