fbpx Leve livet baklengs Hopp til hovedinnhold

Leve livet baklengs

Da jeg var liten, var livet enkelt. Jeg sto opp, spiste, lekte, spiste og lekte litt igjen. Og slik gikk dagen. Etter hvert som livet mitt skred frem, endret denne enkeltheten seg. Livet ble mer komplisert – både inni hodet mitt og i samspill med omgivelsene. Det var vel denne endringen i eget liv ett av barna våre oppdaget da denne kommentaren kom: «Jeg visste ikke at livet var så innviklet». 

I perioder i livet har jeg vært helt sikker på at mitt liv nok er mye mer komplisert enn alle andres. I like mange perioder har jeg innsett at mange nok har mye mer kompliserte liv enn meg. Og atter – i kanskje like mange perioder – har jeg tenkt at vi mennesker er nokså like. At alle har sine utfordringer. Det er så nærliggende å sammenlikne seg med «de andre» …

Men hvordan lever jeg livet mitt som voksen? Vi lever alle våre liv på vår egen måte, men jeg fikk lyst til å kategorisere litt om det å leve livet:

 1. Gå baklengs
  Dersom fortida preger hele livet mitt, har jeg ryggen til fremtiden. Dette kan føre til en solid krasj, siden jeg ikke ser hvor jeg går. Det gir heller ingen retning for livet. Gå fremover, men hele tiden se seg bakover.

 2. Jeg kommer meg fremover, men er mye opptatt av fortiden 
  Dette kan gi mye nakkevondt, og ustø kurs fremover.

 3. Springe framover uten tid til å se seg bakover
  Å fortrenge fortiden har ikke noe for seg, siden fortiden er med hele tiden og er en del av livet. Springing kan gi god kondis, men stress og fortrenging gir gjerne dårlig helse på sikt.
   
 4. Gå fremover, og av og til se seg bakover, og sette av tid til å sitte ned
  Sommerfuglmodellen (av Hildegard Löhr) er en modell som beskriver at en balanse mellom fortid og fremtid gir balanse i sommerfuglen, men balansen er likevel ikke fullkommen før det er tyngdepunkt midt mellom – altså her og nå. Den ene vingen er fortiden, og den andre vingen er fremtiden. Men sommerfuglen er ingen sommerfugl uten kroppen. Kroppen er oppmerksomt nærvær – her og nå. Og dersom tyngden er i en av vingene, i stedet for i kroppen (i midten), blir det veldig fort en krasjlanding. Tyngde i kroppen gir stødig flyging. Hvis jeg tar meg tid til å sette meg ned – her og nå – og gjerne se litt bakover, og se framover og leve her og nå, så kan det gi roen til stø kurs framover. Samtidig er jeg bevisst på at både fortid og framtid er en naturlig del av livet.

  Her og nå er kanskje også et stikkord for hvordan endringen skjedde fra barndom til voksenliv. Som barn var jeg til stede i livet mitt – her og nå/der og da – men etter hvert som jeg ble eldre, ble jeg mer og mer opptatt av fremtiden og glemte å leve her og nå. I tillegg til selvfølgelig den normale utviklingen fra barn til voksen med andre utfordringer det kunne bringe med seg.

  Pusten vår kan være som et kontrolltårn for hvordan vi har det. Tilstedeværelse – her og nå – kan bidra til at jeg puster godt ned i magen. Da får jeg utnyttet oksygenet best, og da følger gjerne også skuldrene med ned.

  På vår arbeidsplass har vi temasamlinger om blant annet bevisstgjøring, der vi ønsker å legge til rette for at brukerne selv kan oppdage noe i livet sitt. Noen av disse oppdagelsene kan handle om å leve her også, være i kontakt med sine følelser og forskjell mellom tanker, følelser og kroppsreaksjoner. Livet er utrolig sammensatt, og alt dette henger sammen i ett og samme menneskeliv. Bevisstgjøring på at den enkelte er verdifull UANSETT hvordan livet har vært og er, er også viktig. 

  Du og jeg er som en fargerik sommerfugl. Ingen sommerfugler er like, men ingen av dem er skapt for å fly bakover (så langt jeg kjenner til sommerfugler). En sommerfugl med passe tyngde i kroppen kan bruke begge vingene hensiktsmessig og kan både fly og lande elegant der den finner det for godt. Alle sommerfugler skal ikke til samme sted. Og noen har store vinger mens andre har små. Men du har fått de vingene og de fargene som passer for deg og som var ment for deg. Det er slitsomt i lengden å fly skjevt, men det kan hjelpe å løfte blikket der du selv ønsker å fly i stedet for å beundre andres vinger og flygemetoder. Du er verdifull slik du er, og her og nå kan være det beste utgangspunkt for både fortid og fremtid.

  Lykke til med hverdagens balanseflyging!

POPULÆRE ARTIKLER NÅ