fbpx Steng dressene ute! Hopp til hovedinnhold

Steng dressene ute!

Dress og slips ser ut til å øke faren for hendelser som kan true liv og helse.

Det er, kort oppsummert, status i sykepleiernes streik når NHO Service og Handel ikke vil finne forhandlingsløsninger.

NHO vil at de dårligste vilkårene i det avtalte arbeidslivet for sykepleiere i Norge ikke skal bedres. De dårligste vilkårene for sykepleiere finnes i NHOs tariffområde. NHO vil at helsetjenester skal vinnes på anbud i det offentlige rom av deres bedrifter, fordi deres ansatte har de dårligste vilkårene og dermed de laveste «utgiftene».

Menn og noen kvinner i dress og slips kaster nå dressjakka og vil stenge helsepersonell ute fra jobbene sine. Helsepersonell som er i jobbene som gjør at anbud vinnes. De jobbene som gir anbudet helsemessig troverdighet. De jobbene som NHO ikke vil betale arbeidstakerne sine gjennom vilkår som gjør dem konkurransedyktig som arbeidstakere. Sjekk selv – det er det vi i fagforeninger gjør

Arbeidsgiverorganisasjoner er ulike. NHO har vist et ansikt de skal slite med å vise frem fremover. Lille speil på veggen skal vite å gi tilbakemelding, også i større samfunnsrom. Det finnes alltid alternativer, og arbeidstakerorganisasjonen Parat i YS gikk etter to timer ut og ba NHO trekke sitt utestengelsesvarsel. Det bør også medlemsbedrifter med et sosialt ansvar merke seg.

Helsepersonell redder liv, holder tak i liv, og har bokstavelig talt andres liv og helse mellom hendene hver eneste arbeidsvakt. Hele døgnet, alle døgn. Både før, under og etter at kontordressene er hengt tilbake på sine respektive kleshengere. Respiratorer, kritiske observasjoner, behov for tidlig forebygging for å hindre en senere statusforverring; det kliniske blikk.

Alt dette er i NHO ikke mer verdt enn å skaffe NHO makt til å vinne frem med sine syn. Ikke ved forhandlingsbordet, kanskje fordi de ikke tør? Kanskje fordi argumentene ikke holder? Derfor ved å stenge ute, og dermed utsette alle berørte pasienter for økt fare.

Dette er ikke akseptable holdninger for en arbeidsgiver som kan drive helsetjenester i Norge. Dette er lovbrudd, helsefarlig atferd, og stygg maktbruk.

NHO er i ferd med å dumme seg ut. Andre arbeidsgiverorganisasjoner står parat til å overta. Fortsettelse følger.

POPULÆRE ARTIKLER NÅ