fbpx Risikotillegg. Ja eller nei? Hopp til hovedinnhold

Risikotillegg. Ja eller nei?

Som sykepleier jobber jeg på et akuttmottak. Det betyr at vi kan komme borti pasienter og/eller pårørende som kan være aggressive, og til og med utagerende.

I dag var det fagdag på jobb. Nesten alle som jobber som sykepleier, har slike dager. Det er alltid bra med fagdager, for faglig påfyll og muligheten til å treffe kolleger på en annen måte enn bare i hvitt.

Politi

På vår fagdag fikk vi besøk av en politimann fra Oslo politidistrikt. Han holdt et foredrag om hvordan sykepleiere i et akuttmottak kan håndtere vold og uønsket atferd.

Under foredraget ble det stilt mange spørsmål, og det ble delt historier om hva vi har opplevd i sykepleieryrket. Hvordan har vi løst en utfordrende situasjon i en hektisk og travel arbeidsdag? Gjorde vi det riktig, eller kunne den ha vært håndtert annerledes?

Politikerne har besluttet å bevilge mindre penger til politiet, som resulterer i færre patruljerende politi i området. Det kan oppstå situasjoner der vi som helsepersonell har behov for politistøtte, der vår og pasienters sikkerhet er truet.

Det er et faktum at politiet ikke kan rykke ut med en gang, og vi kan stå i en utrygg situasjon som vi blir nødt til å håndtere på egen hånd. Eksempelvis kan dette være å holde igjen en dør for å forhindre at en utagerende pasient kommer seg løs ut i avdelingen og utsetter både oss som helsepersonell, men også de andre pasientene, for fare.

Vi som sykepleiere er opplært til og har det i ryggraden å gi omsorg og beskytte våre pasienter. Forventes det da at vi skal løpe vekk, og tenke egensikkerhet, mens vi ser forsvarsløse pasienter som kanskje ikke kommer seg ut av sengen for egen maskin, bli værende igjen i en utrygg situasjon?

Det er vanskelig å svare på hvordan man kommer til å reagere i slike situasjoner, men allikevel er dette en reell situasjon som vi kan møte på arbeidsplassen som helsepersonell. Forventes det at vi både skal være sykepleiere, men med en god dose mentalitet som politimann?

Det å gi oss et risikotillegg vil ikke begrense vold på arbeidsplassen, men det sender ut et signal om at dette er en reell problemstilling, og om hvor utrygt det kan være i jobben som helsepersonell, og at dette ikke er akseptabelt.

Ulike mennesker

Når man møter folk som kommer til sykehuset, er det under ulike omstendigheter. Jeg kan aldri si: sånn kommer det til å være, når jeg starter en vakt. Vi vet aldri. Vi vet aldri hvem som er på vei til sykehuset. En snill mann på 80 år, eller en mann som har tatt GHB eller en blanding av forskjellige stoffer.

Det sier fortsatt ingenting om hva slags situasjon jeg kan komme meg borti. Man kan tenke seg at den yngre mannen kan være aggressiv på grunn av stoffmisbruk, og at den snille mannen på 80 år er rolig. Det motsatte kan faktisk også skje: At den yngre mannen er rolig, fordi han er bevisstløs på grunn av mengden narkotika han har tatt. Den snille mannen på 80 år kan være aggressiv fordi han er i delirium. To ulike eksempler som kan skje.

Smitte

I tillegg til de aggressive pasientene kan vi også komme borti pasienter med en form for smitte. Det vil si hepatitt, hjernehinnebetennelse, kikhoste, hiv etc.

På et akuttmottak er vi veldig flinke med nåler, vi legger veneflon eller tar blodgass. Dette utgjør en risiko i møte med aggressive pasienter.

En annen utfordring er at vi reiser mer enn før. Nå kan man lett komme seg til for eksempel Asia, Afrika eller Sør-Amerika. Vi reiser til deler av jorda med et helsevesen som er mindre tilrettelagt enn i Norge. MRSA, VRE og ESBL er reelle utfordringer.

Vi trenger faktisk ikke reise langt. I deler av Vest-Europa er det mindre tilrettelagt. I Italia tester en ikke pasientene for MRSA, grunnet pengemangel. I den forstand er vi heldige i Norge.

Risikotillegg

Etter politimannens foredrag tenkte jeg: Har vi egentlig krav på risikotillegg? Ja, mener jeg. Som sykepleier tar vi risiko hver dag uten at vi tenker over det. Sånn er det bare, er ofte svaret.

Men er det riktig at vi tenker slik? Nei. Man skal ikke leke med livet. Vår jobb er å passe på pasientene som har det vanskelig. Som ofte er i en kamp på liv og død.

Ja, vi som sykepleiere har valgt å jobbe med det. Dette er verdens beste jobb. Men, skal vi gjøre jobben vår til enhver risiko? Nei. Og derfor mener jeg at vi som jobber i et akuttmottak, skal få et risikotillegg.

POPULÆRE ARTIKLER NÅ