En sexy nettsykepleie?

Blogg 0 kommentarer

Kjære helseminister Bent Høie! 

Vil du innovere på ordentlig, eller er det «matsminke» som gjelder i helsevesenet?

Jeg har nå både lest og hørt din tale til sykepleierne på Norsk Sykepleierforbunds 17. nasjonale e-helsekonferanse. Sykepleiere er, sier du, de som holder helsevesenet sammen. En fin verbal hyllest, og jeg antar du mener alt dette også.

Likevel skal du vite at jeg, og mange med meg, både fortjener og behøver mer enn ord fra deg nå. Sykepleiermangelen tiltar og krever et nasjonalt sykepleierløft.

Du får ikke en «nett-hjemmetjeneste» når hjemmesykepleien har for få sykepleiere til å levere sykepleie. Du får ikke oversikt over innholdet i en levert sykepleietjeneste når det ikke er sykepleierkompetanse nær pasienten.

Vår vurderingskompetanse, vår handlingsevne og beredskap er avhengig av at vi kan være til stede. Det kan vi klare om du sikrer oss en lønn å leve av og en jobb å leve med.

I dag er turnover og avgang fra yrket betydelig større enn rekruttering av spesialsykepleiere, og delvis for andre sykepleiere i hele stillinger. Vi utdanner to sykepleiere for hver hele som tilbys jobb. Hvordan kan du tillate å mangle oss, samtidig som vi ikke får jobbe? Hva slags styring er det?

Du må sikre en reell kompetanseutvikling som gir oss tro på at vi er verdt mer enn en budsjettmessig salderingspost. Karriereutvikling som gir oss tro på at vi kan stå i pasientens helsetjeneste som dyktige sykepleiere med faglige utviklingsmuligheter.

I dag lar du et system rigget på økonomiske parametre definere «økte ikke utnyttede effektiviseringspotensialer» som våre framtidsutsikter. Er det sexy? Vår arbeidstid fylles med annet enn pasientens beste. Hva skal samfunnet med sykepleiere som ikke får bruke sin kompetanse?

For sykepleiere, Bent, er ofte foran i jakten på egen ny kunnskap. Vi vil satse på vår kunnskap til pasientens beste.

Vil du satse på oss i mer enn ord? Da må du faktisk gjøre noe, Bent. Mer enn å snakke. Du har makt. Hva vil du med den?

Medmenneskelig innovasjon er ikke å bytte sykepleieren ut med overvåkning. Hvor innovativ er du?