Det snør, det snør, tiddeliboooom! Inne er det sikkert 85 grader og damp overalt. Badstua er for alle og holder koken.

Det sies at venner er dem du ikke ser før de finner deg. En sjelden gang finner noen også mer. Her inne både ser og finner du rimelig lite, men du hører og lytter. Latter, lygarhistorier, jobbrelaterte meldinger, treningsstatus, siste nytt fra samlivsfronten, og ymse annet. På en rekke språk jeg oppfatter i større eller mindre grad til daglig, med ditto forståelse.

Kurva! Polakkene, flest menn, smeller til i en felles latterkule og holder det gående med fotballprat overfor stakkars nordmenn. Polen har vunnet vm-kvalet i gruppa til Danmark, og vi skal få unngjelde for at danske Big Bendtner ikke klarte “mer” enn kvalifisering. De gidder ikke engang å mobbe oss for landslaget vårt. Like greit, i denne badstua er det RBK som gjelder for oss kritthvite.

Neste melding kommer på et språk som viser seg å være Tigrinja. Jeg skjønner selvsagt ikke et skvidder. Språket, et semittisk blir jeg opplyst, høres imidertid morsomt ut. Historien som fortelles fenger tilhørerne. Jeg spør, som jeg ofte gjør når jeg lurer på noe. De er inkluderende og deler historien en gang til. Denne gangen på plettfritt trøndersk. Det er direkte imponerende, for språket disse eritreerne snakker til daglig ligger lysår fra Åge Aleksandersens “Lys og varme”.

Noe jeg selvsagt nevner, og blir dermed utfordret på direkten av våre vietnamesiske venner i den andre kroken. De har sunget tidligere, og nå er det altså min tur synes de. De advares, før jeg trasker gjennom refrenget med sola og lyset og varmen og alt det der. De jubler, og deltar med “en gang til”.

Temperaturen stiger. Dampen peser. Vi svetter så det holder. “Beste stedet i hele trøndelag i hele vienteren”, meldes det fra eritreerne. Jubel fra alle andre, før neste allsang slår fast hvor det hele bærer avgårde. Den sagnomsuste snøen er her. Det er litt rart og likevel befriende å sitte nær kokepunktet med en rekke ganske så ukjente nye venner og kauke av full hals at det snør. I en badstu. I trøndelag.

Hvitt er vakkert.

Tiddelibom!