fbpx Kan vi dele godene og de kloke hodene? Hopp til hovedinnhold

Kan vi dele godene og de kloke hodene?

Er du blant dem som ser skyene i horisonten, og som bekymrer deg for framtida? Da vil du like dette: Det er håp! La det være sagt med en gang: Dette er skryt fra A til Å. Fortjent, og deilig! Å oppleve profesjonsorganisasjonen NSF i prekonferanser og i Sykepleierkongressen 2016 er mektig, stort og strålende. Å få være en del av alt dette er fantastisk! Hvorfor?

Vi kan starte med arrangements-appen: tilgjengelig på iPad og smartmobil. Dermed er all kommunikasjon sikret alle veier, og det funker som bare det. #Sykepleierkongressen 2016 er slik jeg (og en rekke andre) opplever det tidenes beste. Arrangementet som hvert fjerde år er Norges desidert største helsekonferanse, med over 1600 sykepleiere som aktive deltakere og lærende tilhørere, engasjerer. Lyden av innovasjonskraft er årets merkelapp, og den nye tid skal få nye roller til å virke både fristende og nyskapende. En rekke forelesninger slår fast at endring kommer, som den alltid gjør. Nå kommer den digitalt overalt, i lysets hastighet. Hvordan klarer en godt over hundre år gammel dame som NSF å henge med på alt dette?

Godt, framoverlent, og tildels nyskapende både i hode og handling - om vi skal tro mye av det som ble formidlet på kongressenteret på Gardermoen. Tillit til hverandres evner til å lære, iverksette kunnskap på ny måte, og systematisk endre rutiner for å søke forbedring, er en del av det. Tydeligst var framtidsforsker Anders Ekholm, mangeårig svensk regjeringsrådgiver på framtidsscenarier. Han konkluderer med at de viktigste endringene er de vi ikke ennå kjenner, og at vi blir færre som skal gjøre mer. Før han slår fast at kriser alltid gir de beste forhold for nyskapende endringer. Det kan derfor gå riktig godt!

Han er ikke alene. Philip Darbyshire er professor ved blant annet Flinders University i Adelaide, og titulerer seg på twitter som Social Media Nurse. Han forteller om hvordan australske sykepleiere bruker smarttelefoner til å bli et diagnostiserende verktøy i hendene på syke barn og behandlende sykepleiere. Slik minsker avstand på mange vis. Han viser til hvordan hierarkiske og byråkratiske organisasjoner alltid bryter med gode forutsetninger for innovative miljøer, og hva som skal til for å legge til rette for ny og forbedret praksis. "Sykepleiere er drevet av innovasjons-DNA", sier han, og fortsetter: om vi sykepleiere skulle levert like dårlige tjenester som de fleste øverste ledere gjør, så hadde helsetjenester kræsja for lenge siden. Over to tredeler (70 prosent) av toppdrevne og pålagte organisasjonsendringer går rett i dass. Ville våre pasienter blitt med på behandlingsforløp under slike katastrofale forutsetninger? Neppe. Sløsing med knappe ressurser er det også.

Professor Darbyshire slår imidlertid også fast at sykepleiere ikke vil være med på dette fordi vi er kloke. Foreslåtte hierarkiske idiotiske tilbakeskuende organisasjonsendringer ødelegger. Legg heller til rette for å høre på de pasientdrevne forslagene som kommer fra sykepleiere som har hyppig pasientkontakt. De vet, de ser, de foreslår. Der ligger kimen til mye forbedring. Da trenger du bare å ansette flere forbedringsagenter, og la dem få ansvaret du har gitt dem ved ansettelsen! Sykepleiere er innovatører i helsetjenesten, slår mannen fra blant annet Down Under fast. Han beviser det med statistikk og forskning også; avlegg ham gjerne et twitterbesøk! "Health workers are not resistent to change. Health workers are resistent to stupidity!" Hør, hør!

Norsk Sykepleierforbund er så langt det eneste nasjonale sykepleierforbund som har satt innovasjon på kartet som eget satsingsområde, og som investerer i slikt. Det betyr at alle landets ulike arbeidsgivere har en dedikert utviklingsorientert samarbeidspartner i oss. Som organisasjon, og ikke minst som dedikerte ansatte. Husk det neste gang sjefen din glemmer å ta deg med på råd, før det problematiseres hvor vanskelig samhandling kan være - og når ressursene blir knappere. Arbeidsgivere som tar sykepleieres kompetanse på alvor, involverer også oss i planprosesser fra start til mål. Ikke fordi vi kan alt, men fordi vi kan behandling av mennesker i endringsprosesser. Innovasjon er alltid det. Som byråd Geir Lippestad (A) i Oslo treffende sa det fra scenen, i et tydelig oppgjør med ødeleggende bedriftsøkonomisk tankegang i helsevesenet: Sykepleiere har ikke etikk- og verdiseminar hvert femte år. Sykepleiere har det hver dag på vakt i møtet med pasientene!

Ny kunnskap i et område, nyttiggjort i en ny sammenheng, gir samlet sett også nyttigere resultater. De kloke hodene forstår det. La oss dele godene, og de kloke hodene. Sykepleiere kan, vil og vi kan få det meste til. Nøkkelen ligger, blant annet, i at vi forsøker sammen. Det er klokt. Ingen er som kjent best alene. Aller minst en god ide.

Annonse
Annonse