fbpx Hvem må gå? Hopp til hovedinnhold

Hvem må gå?

Kriser, utfordringer og store problemer står i kø. Ikke minst i helsevesenet, kan vi opplyses gjennom ulike medier. Noen må ta ansvar. Noen må gå! Vektøkninga i en gjennomsnittlig husholdning i Norge er bekymringsfull. Vi følger samme trend som alle vestlige land, og den lover ikke bra. Vektøkning kommer av mangel på mosjon, ofte kombinert med økt sukkerinntak og for mye mat i forhold til aktivitet. Det gir nå sykdomsutslag i alle aldersgrupper, og koster mye penger i et fellesskap som vårt. Derfor er det riktig og viktige hensyn å ta med dette i alt fra samfunnsplanlegging til det som står på kjøkkenbordet - og vegen både du og jeg og maten får fra butikken til vi kommer fram.

"Takk for at du går" står det skrevet i mange gater i Trondheim nå. Det er et politisk budskap med mange sider. Alle må gå mer. Dessuten må gjerne flere få sparken også, det er et gammelt godt og effektivt framkomstmiddel.

I en mer stillesittende hverdag, hvor dataspill som Pokemon Go foregår i biler som siger fram i trafikken for å etterligne gange, har vi flere problemer. Inkludert transportmessig trøbbel. Nå søker Stiftstaden etter "Årets fotgjenger" også. Har løsgjengeriet gått for langt? http://miljopakken.no/nyheter/kjenner-du-arets-fotgjenger-i-trondheim

En av mine bedre turkamerater for tida er en Cruiser X200. Kanskje oppkalt av produsenten etter Harry Potters legendariske Nimbus 2000. Sopelimen hans kunne fly, men min sparkesykkel er sammenleggbar og får plass nesten overalt. Dermed kan jeg lange ut hvor det skal være uten å bli for sliten. Som hverdagstransport mellom bussturer er det ideelt, og jeg er garantert mine aktive 30 og vel så det i løpet av en arbeidsdag. På ferieturer er sparksykling bare morsomt. Barn tror jeg er syk, andre voksne blir ofte litt brydd. Samme det. I framtid må vi alle ta større ansvar for egne transportvalg. Den norske forestillinga om el til alt kan ikke vare. Både elbiler og elsykler og elmopeder må både lades og parkeres. De potensielt fortrenger også behovet vi har for å røre på oss. Som heiser også gjør.

Dessuten: Vekta bryr seg ikke om din komfort i det daglige. Du blir ikke svett av slikt. Du må kanskje be om å få gå, du også?

Annonse
Annonse