fbpx Hvordan er det å se "ingenting"? Hopp til hovedinnhold

Hvordan er det å se "ingenting"?

 

"Where the sun always shines behind a huge stain in the sky, and where your loved one has no face. Where buses have no destination, and where the beautiful full moon turned out to be a street-lamp"

Dhita Siauw (35) , svaksynt  

 

Har du noen gang lurt på hva de som er blinde ser? Eller hvordan de drømmer? Er det helt svart? Hvordan er det egentlig å se ingenting?

Dette "ingenting" gir ingen informasjon, og der det ikke er noen informasjon prøver hjernen å fylle inn noe som kan passe, det samme som f.eks skjer når noen gradvis mister deler av synsfeltet på et øye uten å merke det - hjernen fyller inn informasjon slik at det ikke blir en svart flekk å se på.

Det å miste synet handler om så mye mer enn å ikke kunne se, synet vårt er viktig for kommunikasjon og sosialisering - bare tenkt deg hvor mye du bruker synet i en samtale; vi ser på hverandres ansikt, får øyekontakt, kan vurdere kroppsspråket eller mimikken til den vi snakker med, eller hvordan "et blikk sier mer enn tusen ord".

Det er ikke alltid så tydelig at noen ser dårlig, og det er mange måter å se dårlig på. Synet kan også variere med omstendigheter og dagsform. Noen har kanskje sterk lysømfintlighet, mistet fargesynet, fått kikkertsyn, tap av sentralsynet, tap av sidesynet m.m. Det kan oppstå mange misforståelser i hverdagen - hvorfor hilser han ikke på meg idag? Hvorfor overser hun meg? Han går med blindestokk men kan lese avisen?

Dhita Siauw er en ung mann som gikk fra å være normalt seende til å være praktisk talt blind i løpet av seks måneder. Han har ønsket å bidra til at vi som har normalt syn kan få et innblikk i hvordan det er å være svaksynt, og hvordan verden kan se ut med ulike øyesykdommer. For et par år siden laget han en fantastisk flott fotoutstilling i samarbeid med kjente fotografer som snakket med svaksynte personer og fikk i oppgave å visuelt fremstille hvordan personene ser verden med sin øyesykdom.

Velkommen til et unikt innblikk i synshemmedes verden: What does the blind see, and what does nothing look like?     

"Her en dag la jeg merke til en flott jente, og så på henne, mens jeg holdt min hvite stokk. Folk lo og kommenterte at han der er ikke særlig blind"

   - Person med Retinitis pigmentosa (RP). RP gir gradvis innskrenking av synsfeltet, såkalt tunnelsyn. Sykdommen gir ofte blindhet på lengre sikt.

"Når jeg ser på en bygning ser det ut som vinduene svaier fra side til side, og når jeg ser på toppen av taket kan det plutselig se helt humptet ut"

  - Person med Makula degenerasjon. En sykdom i retina (netthinnen) som gjør at rette linjer ser svingete ut, og at det du prøver å fokusere på kan se ut som det beveger seg

 

Nettstedet  Sansetap har også en fin synssimulator som kan vise deg hvordan synsfunksjonsnedsettelser kan arte seg ved ulike aktiviteter på ulike avstander.

 

 

 

om seeing perfectly normal to

Dhita Siauw (34) went from seeing perfectly normal to

becoming practically blind in lss than six months. When

he was 21 he unexpectedly lost his center vision due to a

genetic disease called 

POPULÆRE ARTIKLER NÅ