fbpx Varme hender og smarte hoder Hopp til hovedinnhold

Varme hender og smarte hoder

Vi beveger oss raskt i retning av en heldigitalisert helsesektor. Det krever også at de som jobber der har forståelse for både bruk og utnytte av teknologi.

Det er en spennende tid for de som er interessert i helse og teknologi. Utviklingen har skutt skikkelig fart. Roboter, analyse av stordata, kunstlig intelligens, 3D printing, personifisert behandling, skytjenester og presisjonsmedisin er noen av trendene.

Det kan kalles et “paradigsmeskifte”, selv om ordet et litt stivt og blir ofte misbrukt. Ifølge ordboka betyr dette “et systematisk skifte i måte å tenke på som er av betydelig størrelse og rekkevidde”. Og at den grunnleggende strukturen på et område er i ferd med å endres.

For å gi et eksempel. For fem år siden ble rapporten “Innovasjon og omsorg” publisert, også kjent som “Hagen-rapporten, etter Kåre Hagen som ledet arbeidet. På det tidspunktet var et utvalg av Norges klokeste hoder på dette området ganske pessimistisk på vegne av omsorgsektoren. Det var nesten ingen som jobbet med å gi ny teknologi innpass.

Nå kan vi trygt fastslå at innovasjonstakten på omsorg og hjemmeteknologi er blant verdens raskeste utviklinger. Også i Norge er det mange store og små prosjekter på gang, og kommunene er for øyeblikket blant de mest innovative i norsk helsevesen.

Dette betyr også at helsepersonell i økende grad må lære seg å bruke teknologi. Vi har heldigvis lagt debatten om “kalde hender mot kald teknologi” bak oss. Teknologi vil i høyeste grad gi oss mer kvalitetstid med pasientene.

Likevel er det krevende å holde seg oppdatert i en raskt endrende arbeidssituasjon. Vi trenger derfor mye mer fokus på å involvere helseperonell i det store digitaliseringsprosjektet. Både leger og sykepleiere bør få mye mer opplæring om og forståelse for hvilken retning vi er i ferd med å gå.

For et å siden skrev jeg på Dagens Medisin en blogg om hoderegning for sykepleiere, “ Bruk IT, ikke hodet: 2+2 = 5”. Jeg er overbevist om at riktig bruk av teknologi vil gjøre jobben for mange lettere og skape mer trygghet og kvalitet.

Men det forutsetter at vi ikke overlater teknologi til “it-folk”. Vi trenger engasjement og innspill fra leger og sykepleiere, som kan bringen inn sin erfaring og innsikt i hverdagen når vi utformer nye tjenester.

Dette er noe som i mye større grad må legges inn i utdannelsene til helsepersonell. For vi trenger både varme hender og kloke hoder. Implementering av gode løsninger kan ikke skje uten godt samarbeid mellom teknologiutviklingen og de som jobber med helse i hverdagen.

 

Nard Schreurs er tidligere redaktør for Helse-it bilaget i Computerworld og nå direktør for eHelse og smart tek i IKT-Norge. Han er ansvarlig for EHiN Future Health 2016 på Spektrum i november, som går sammen med European Telemedicine Conference (www.ehin.no)

 

Annonse
Annonse