fbpx Bildehistorie: Fengselet i fengselet Hopp til hovedinnhold

Bildehistorie: Fengselet i fengselet

Fotograf Stig M. Weston fikk fotografere sikkerhetscellen, der fangene blir kledd nakne og får mat gjennom en luke i døra.

Vinduet i rommet ser mot vinduet ut av kjelleren.

Innsatte blir avkledd før opp­hold, og det kvelningssikre teppet de får utlevert, kan også brukes som poncho.

En vanntett madrass er eneste møblement på isolatcella.

Mat og drikke blir levert gjennom en liten døråpning nede ved gulvet. Noen innsatte klarer å kaste seg frem og gripe tak i hånda eller bena til betjenten dersom de sitter forberedt. Man skal alltid være minst to betjenter til stede, slik at man kan observere gjennom vinduet samtidig.

Tre kopper vann blir plassert i cella ved ankomst. Drikkevann blir utlevert i isoporkopper så de ikke kan knuses, og så de flyter dersom de innsatte forsøker å bruke dem til å tette toalettet.

Utenfor observasjonsvinduet henger et veggur synlig fra innsiden av cella.  Betjentene vet da at de innsatte kan følge med på tiden det tar for dem å komme når de tilkalles med alarmknappen i cella.

De innsatte klarer i noen tilfeller å få med seg skarpe gjenstander inn i cella og har skrapet navn eller kommentarer inn i sikkerhetsglasset og murveggene.

Nedfelt i gulvet er et åpent toalett. Toalettpapir utdeles etter behov, og spyle­knappen betjenes fra utsiden av cella.

Et lite observasjons­vindu er plassert på kortveggen og gir betjentene oversikt over hele rommet fra utsiden.

Om fotografen:

Stig Marlon Weston (f. 1974) jobber som frilansfotograf og fotokunstner. Han lager gjerne bildeserier der kameraet fungerer som øyet til en konkret karakter som betrakteren kan identifisere seg med.

www.weston.no