fbpx Bildehistorie: Barn i isolat Hopp til hovedinnhold

Bildehistorie: Barn i isolat

Marit Fonn har fulgt ett år gamle Odins familie inn i isolatet. Han har umodne lunger, og nå har han fått RS-virus. I de to ukene som isolatet på infeksjonsposten for barn på Ullevål sykehus varer, bytter foreldrene på å være sammen med ham.

Odin har umodne lunger fordi han er født for tidlig. Nå får han pustehjelp og tilført oksygen med en pustemaskin.

Sykepleierne Tonje Hallan Kristiansen og Iselin Sørlie går inn til Odin uten munnbind. Da blir det mindre skummelt for ham.

Sykepleierne tar slimprøve fra Odins nese for å analysere hvilket virus han har. De får ikke nok på første forsøk, så prøven må tas to ganger.

Odin har vært mye på sykehus. Han og tvillingbror Ole ble født fem og en halv uke for tidlig. Det ble hastekeisersnitt på grunn av svangerskapsforgiftning.

Bioingeniøren tar blodprøve for å måle blodgasser – om det er opphopning av CO2. Det forteller noe om hvordan han puster. Prosedyren gjøres i sengen.

Bevegelsesradiusen er knapt to meter, for Odin er koplet til oksygenslangen. Innimellom får Odin og pappa en liten hvilepause.

Vondt i øret, i øyet, i halsen. Odin sover lite sammenhengende.

Sykepleierne vil helst unngå tvang, men noen ganger må pasienten holdes. Her får Odin nesestell.

Tvillingbror Ole er på besøk hver ettermiddag. Odin blir koplet fra slangen en stund, så de får leke.

Det er mammas tur til å være i isolatet med Odin. Neste morgen kommer pappa tilbake når Ole er levert i barnehagen. Da går mamma hjem og sover litt.

RS-viruset smitter lett, og hele familien har øyekatarr. Mamma er sykemeldt.

Mamma leker borte-titt-hei-leken. Endelig er det gøy å være i sengen, som Odin mest forbinder med vonde prosedyrer. Sove der vil han ikke.

Om fotografen: Marit Fonn (f. 1958) har jobbet som journalist i Sykepleien siden 1990. I 2007 fikk hun Fagpressens Journalistpris for dokumentaren «I glemmeboken», om et ektepar der ­mannen var blitt tidlig dement. Hun fikk også Journalistprisen i 2015, sammen med Ann-Kristin Bloch Helmers, for en dokumentar om behandling av brannskader på Haukeland sykehus. Foto er en viktig del av hennes journalistiske uttrykk.