fbpx Nytt om navn | Sykepleien Skip to main content

Nytt om navn

Sier opp som leder og blir hjemmesykepleier

Karin Randi Grøttum har sagt opp jobben som enhetsleder for legevakt og legetjenester i Steinkjer kommune. Til Trønder-Avisa sier hun at det har vært fine og spennende år, men det er på tide å slippe andre til. Hun har fått ny jobb i hjemmesykepleien i Levanger, og går dermed tilbake til pleien. 

– Det er lenge siden jeg har jobbet som sykepleier, men det gleder jeg meg til. Det må nok til litt opplæring, men det skal gå bra, sier hun til avisen.


Jordmor med egen klinikk

Malin Jonsrud Heiberg åpner jordmor- og ultralydklinikk på Kongsvinger. Hun har vært jordmor i nesten 15 år, og før hun ble jordmor jobbet hun på nyfødtintensiv og intensiv for voksne. De siste tre årene hun jobbet som jordmor på Ahus.

Hun sier til Mitt Kongsvinger at hun har drømt om å bli jordmor siden hun var liten. Og at det å starte for seg selv også er noe hun har tenkt på lenge.


Ruth har forsket på hjemmesykepleie og kols – blir doktor

Torsdag 3. april skal Ruth Øfsti forsvare sin doktorgrad ved Nord universitet i Levanger. Hun har forsket på hvordan sykepleiere vurderer og dokumenterer helsetilstanden til eldre pasienter med kols – og hva som faktisk havner i pasientjournalen.

Øfsti fant at mange sykepleiere baserer vurderingene sine på erfaring og kjennskap til pasientene – men at det ofte mangler struktur, verktøy og systematikk. Det er også et tydelig sprik mellom det sykepleierne mener er viktig å dokumentere, og det som faktisk blir skrevet ned.

Tema for prøveforelesningen hennes er hvordan sykepleiedokumentasjon både kan styrke og svekke pasienters helse og sikkerhet.


Erlend er årets leiar

Erlend Bae skulle berre gå til lunsj måndag - men på pauserommet venta eit surprise-party og beskjed om at han er kåra til årets sjukepleiar-leiar.

Frå kraftige høgtalarar ljoma «Simply the best» med Tina Turner, på borda venta kaker, frukt og gåver, - og kåringa av beste leiar vart styrt av Trine Bruseth Sevaldsen, som er fylkesleiar i Norsk sjukepleiarforbund.
– Denne prisen heng høgt. Vi deler den ut årleg til ein leiar som set sjukepleiefaget i front i sitt daglege arbeid, gjer ein ekstra innsats for å utvikle sjukepleietenesta og inspirerer og rettleiar sine tilsette, sa Sevaldsen mellom anna.

– Og Erlend Bae er ein framragende leiar. Som leiar for Søre Sunnmøre legevakt har han vore ei drivkraft i utviklinga av tenesta. Engasjementet hans strekker seg frå lokal til nasjonal arena. Som leiar er han inspirerande, tydeleg, modig og stolt, rosa Sevaldsen til entusiastisk applaus frå kollegaene til Bae.

Sjølv valde Bae ei meir audmjuk tilnærming då han takka for utnemninga:
– Eg vert litt mållaus av dette. Men det er veldig rørande, og eg set veldig stor pris på det. Det vi har fått til, har vi fått til ilag, og det er jo ikkje mi forteneste. Medarbeidarane mine har svært mykje av æra for at tenesta fungerer godt. Vi har saman klart å lage eit miljø der det både er lov å kome med idear og prøve ut nye ting. Takk skal de ha!


Cathrine Storkås vender tilbake til idretten

Kathrine Storkås blir virksomhetsleder for idrett i Moss kommune. Hun er utdannet sykepleier og kommer fra jobb som avdelingsleder på sykehjem, men gjør et slags comeback i sin nye jobb. For Storkås har vært profesjonell håndballspiller.

«Dette er jo en stilling hvor jeg har relevant lederutdanning, og det er et helseaspekt her – så og alt dette kombinert utgjør en jobb jeg virkelig kunne tenke meg», sier hun til Moss Avis.


Anestesisykepleier med sølv i NM

Jim Juliussen tok i helgen sølv i NM i styrkeløft. Til daglig er han anestesisykepleier på Sykehuset Namsos. Anestesiavdelingen der skriver på Instagram at de er heldige som har en av Norges sterkeste anestesisykepleiere på laget.

Jim Juliussen gjorde comeback i NM i 2024, 16 år etter at han sist deltok i NM. I 2025 satte han personlig rekord i alle øvelser, samt sammenlagt. Og det holdt til sølvmedalje.


Sykepleier satser på fotografi

Esther Caspers Andreassen jobber i hjemmesykepleien i Ås kommune, men gjør det også bra som fotograf. Motivasjonen fikk hun da hun for noen år siden ble med venninnen som skulle fotografere et bryllup. Hun har tidligere sagt til Østlandets Blad at målet er å jobbe fulltid som fotograf. Nå sier hun til avisen at målet er nærmere enn hun hadde trodd, og at hun snart jobber halvtid som sykepleier.

Andreassen har eget fotostudio og i 2024 har hun fotografert brudepar, familier og nyfødte.


Doktorgrad om hjemmesykepleie til eldre med kols

Bilde av Ruth Øfsti

Ruth Øfsti skal disputere for ph.d. i studier av profesjonspraksis i Levanger 3. april.

Avhandlingens tittel er ««Spor i snøen». Klinisk vurdering og dokumentasjon i hjemmesykepleie til eldre med KOLS. En multimetode studie blant sykepleiere og pasienter.

Øfsti er universitetslektor ved Nord universitet og ble tatt opp som stipendiat ved Ph.d. i studier av profesjonspraksis, nå Ph.d. i profesjonsvitenskap i 2017. Hun er utdannet sykepleier fra 2007 ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, og har en master i Klinisk helsevitenskap fra 2011 ved NTNU.

Hensikten med doktorgradsprosjektet var å bidra med kunnskap om sykepleieres kliniske vurderinger og dokumentasjon av pasientproblem og behov hos eldre hjemmeboende pasienter med kronisk obstruktiv lungesykdom (kols). Prosjektet viser at sykepleierne bruker sin faglige kunnskap og erfaring, men arbeider usystematisk og ustrukturert basert på egen kjennskap til pasientenes helsetilstand.


Doktorgrad: Hverdagsmestring som tankesett for sykepleiepraksis

Bilde av Marianne Hauan

Sykepleier Marianne Hauan forsvarer sin doktorgrad Helse- og omsorgstjenesten på akkord med egne verdier – En hermeneutisk studie av sykepleiepraksis hvor hverdagsmestring som tankesett er implementert på Campus Helgeland i Mo i Rana 27. mars.

Hauan er universitetslektor og studieprogramansvarlig for studieprogrammet bachelor i sykepleie ved Nord universitet.

Studien konkluderer med at en helhetlig tilnærming til omsorg er nødvendig for å opprettholde kvalitet i helsetjenestene. Velferdsstatens bærekraft bør ikke bare vurderes ut fra pasientens evne til å utføre oppgaver selv, men også ut fra kvaliteten på omsorgen de mottar.


Doktorgrad: Internettbasert behandling for depresjon kun et supplement

Line Børtveit forsvarte sin doktorgrad i adferdsanalyse ved OsloMet 6. mars. Studiens tittel er Exploring Internet-delivered treatment for depression.

Doktorgradsprosjektet var tilknyttet satsingsområdet Det digitale samfunn og omhandlet Internett-levert behandling for depresjon.

Dette kan være en effektiv løsning for depresjon, men har både fordeler og utfordringer. Hennes doktorgradavhandling så på forskning, erfaringer med og videreutvikling av slike behandlinger.

Resultatene viser at internettbasert behandling bør sees som et supplement, ikke en erstatning, for tradisjonell behandling.


Helsesykepleier med roman om sykepleier

Hilvi Emilsen er ledende helsesykepleier i Alstahaug kommune i Nordland. Nå er hun aktuell med romanen Dødsannonsene. Den handler om Anna, en sykepleier på nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet som må finne fotfeste etter en dramatisk livshendelse. En nysgjerrighet for dødsannonser og kirkegårder fører til at hun går i fremmedes gravferder og får både ubehagelige og fine opplevelser.

Ifølge forlaget handler boken også om viktigheten av vennskap, yrkesstolthet og kjærlighet til både Oslo og Nord-Norge.

Dette er Hilvi Emilsens debutroman.


Intensivsykepleier i Journal of Pediatric Nursing

Marie Nordgård, som er intensivsykepleier på barn intensiv ved St. Olavs hospital, er blant forfatterne av en artikkel som er antatt i Journal of Pediatric Nursing.

Artikkelen handler om sykepleieres erfaringer med obstipasjon hos kritisk syke barn som ligger på intensivavdeling. Barn intensiv gratulerer henne og medforfatterne på Instagram.


Skal jobbe på sykehusskip i Vest-Afrika

Kari Foss Engebretsen har permisjon fra jobben som sykepleier ved Ringerike sykehus for å jobbe frivillig på sykehusskip som ligger til kai i Sierra Leone. Det er Bygdeposten som forteller om dette. 

Engebretsen sier hun er motivert av å bruke fagkunnskapen til å hjelpe mennesker i nød. Hun skal i åtte uker jobbe på skipet Global Mercy, som eies av den globale kristne organisasjonen Mercy Ships. Skipet er verdens største sykehusskip, og har seks operasjonsstuer og avdelinger for 200 pasienter.


Fire sykepleiere vil ha sjefsjobb ved Sykehuset Levanger

Fire har søkt på jobb som seksjonsleder for kirurgisk og ortopedisk poliklinikk ved Sykehuset Levanger. Alle de fire er sykepleiere.

Disse søkte: Gard Storø (Levanger), Jorunn Jørstad Fjellheim (Steinkjer), Elin Aanes Haugskott (Levanger) og Maria Elise Skorstad Uran (Tingvoll).

Klinikken er en av seks seksjoner i avdelingen for akuttmedisin på Sykehuset Levanger. Her finnes det 14 rom for undersøkelser og behandlinger, ifølge annonsen, skriver Innherred.


Nye kliniske spesialister på barnemedisin

Sykepleierne Kine Tønnessen og Frida Berg Hansen har gått klinisk stige på barnemedisinsk sengepost på Ullevål sykehus. Klinisk stige er et kompetanseprogram for sykepleiere som består av klinisk praksis, kurs, veiledning og faglig fordypningsoppgave. De har fordypet seg i infantile spasmer og leiring. Barnemedisinsk sengepost gratulerer dem på Instagram.


Nominert til tech-gründer

Sykepleier Hilde Ulvik Hordnes er nominert som årets tech-gründer til Her awards. Prisen hedrer kvinner som baner vei innenfor teknologi, innovasjon og digital utvikling. Hilde Ulvik Hordnes har vært med å utvikle Dynamon, et teknologiselskap som leverer tjenester som kan utarbeide turnus automatisk.


Sykepleier hevder seg i crossfit

Hege Dahler, til daglig sykepleier på distriktsmedisinsk senter i Steinkjer, hevder seg i CrossFit Open. Ifølge Steinkjer-Avisa ligger hun på andre plass i sin aldersgruppe (35 – 39 år) i Norge, og på 6. plass i Europa.

CrossFit Open er en nettbasert konkurranse, der flere hundretusen deltar. De ti prosentene som gjør det best, går videre til semifinale i Oslo. De beste derfra sendes til CrossFit Games, som foregår i USA.


Skal skape nye arbeidsplasser i Hemnes kommune

Svein Skogsøy slutter jobben etter ti år i Kunnskapsparken Helgeland. Nå skal Skogsøy jobbe som prosjektleder for omstillingsprosjektet i Hemnes kommune. Målet med prosjektet er å skape nye arbeidsplasser og styrke næringslivet, melder Rana Blad.

Skogsøy har en formell utdanningsbakgrunn med en bachelorgrad i sykepleie og videreutdanning innen psykiatri. I stedet for helsesektoren har karrieren vært rettet mot forretningsutvikling og næringsutvikling i privat sektor, med erfaring fra stillinger i Helgeland V&M, Westcon Helgeland og Miras, før veien gikk videre til Kunnskapsparken Helgeland.


Sykepleier vil bli LO-leder

Sissel M. Skoghaug er utdannet hjelpepleier og sykepleier, og nestleder i LO. Nå melder hun seg på i kampen om ledervervet.

Hun har tidligere vært nestleder i Fagforbundet, men sier til Fagbladet at hun ikke vet om hun har bred støtte i Fagforbundet. «Jeg har fått tilbakemelding på at jeg gjør en god jobb og er ønsket med videre i ledelsen» skriver hun til Fagbladet i en sms.

Denne uken meldte nåværende LO-leder Peggy Hessen Følsvik at hun ikke tar gjenvalg.


Går fra sykepleie til offshore

Linda Lie har jobbet hele yrkeskarrieren på Haugesund sjukehus. Til våren bytter hun jobb til subsea- og offshorevirksomhet, skriver Haugesunds Avis. Lie skal begynne i selskapet DeepOcean. «Havbunn, havvind og undervannsinstallasjoner vil bli min nye fagterminologi – jeg gleder meg», skriver Lie på sin egen Facebook-profil. 

På Haugesund sjukehus har hun jobbet som sykepleier, leder og i HR-avdelingen. 


Sykepleier årets første Svarta Bjørn

Maria Sivertsen Søvik er årets første Svarta Bjørn-representant under Vinterfestuka i Narvik. Svarta Bjørn var en legendarisk kokke som jobbet på anlegget som bygde verdens første arktiske jernbane mellom Narvik i Norge og Kiruna i Sverige.

Søvik er 29 år og jobber i hjemmesykepleien. Ifølge Fremover er Svarta Bjørn for henne symbolet på en sterk og modig kvinne, som var uredd for det ukjente og samtidig viste omsorg for andre. 


Fra Rikshospitalet til Longyearbyen

Operasjonssykepleier Therese Askerud har etter ni år på Rikshospitalet byttet beite til Longyearbyen sykehus på 78 grader nord.

På Rikshospitalet jobbet Askerud med barnekirurgi, gastrokirurgi, urologi og transplantasjoner av bukorganer, og har reist landet rundt for å høste organer.


Intensivsykepleiere vant innovasjonskampanje

Intensivsykepleierne Helene Berntzen og Ann-Marie Storsveen, som har jobbet sammen i 35 år, har vunnet innovasjonskampanjen arrangert av Oslo universitetssykehus og Inven2 i november 2024 med sitt produkt, Komfort-bundle, ifølge nettstedet til Inven2.

Komfort-bundle er utviklet for å gi intensivpasienter mer persontilpasset pleie og håndtere ubehag på en systematisk måte. Produktet er basert på forskning fra tidligere intensivpasienter og har allerede fått anerkjennelse i sykepleiemiljøet.

Sykepleien skrev om prosjektet i 2023.


Turid Amundsen blir ny kommunalsjef for helse og omsorg

Senja kommune har ansatt Turid Amundsen som ny kommunalsjef for helse og omsorg. Hun kommer fra stillingen som kommunalsjef for helse og mestring i Vestvågøy kommune, en rolle hun har hatt siden 2023, skriver avisen Nordlys

Amundsen har lang og bred erfaring innen helse- og omsorgssektoren, både fra spesialist- og kommunehelsetjenesten, samt solid lederkompetanse fra ulike stillinger i helsesektoren. Turid Amundsen har tidligere vært seksjonsleder ved Universitetssykehuset Nord-Norge og har over ti års erfaring som sykepleier.


Sykepleier blir kommunalsjef i Senja

Turid Amundsen er ansatt som ny kommunalsjef for helse og omsorg i Senja kommune. – Jeg er svært fornøyd med å få henne med på laget, sier kommunedirektør Stine Jakobsson Strømsø til Folkebladet.

Turid Amundsen kommer fra jobb som kommunalsjef for helse og mestring i Vestvågøy kommune. Hun har lang erfaring som sykepleier og leder, blant annet fra Universitetssykehuset i Nord-Norge. Hun har master i både erfaringsbasert ledelse og klinisk sykepleie. Nå holder hun på å fullføre topplederprogrammet i strategisk ledelse ved BI.


Sykepleier starter egen klinikk

Kosmetisk sykepleier Camilla Solvang har åpnet sin egen klinikk i Sola kommune i Rogaland.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å starte for meg selv, sier hun til Solabladet. Og forteller at hun vil tilby ulike behandlinger, men at hun er opptatt av at det skal se naturlig ut. Det er en retning hun opplever at også bransjen hennes tar. 

Solvang har jobbet i elleve år som sykepleier på sykehus og sju år i skjønnhetsbransjen.


Inger Botnevik blir pensjonist

Men kollegene på medisinsk intensiv på Ullevål tviler på at hun har gått sin siste vakt. Inger Botnevik ble sykepleier i 1987, for 38 år siden. I 1999 var hun ferdig utdannet intensivsykepleier. «Stort forbilde, som viser at det er mulig å bli pensjonist i yrket», skriver medisinsk intensiv på Instagram.

Hun har vært intensivsykepleier her siden 2014, og før det jobbet på postoperativ på Aker og nevrointensiv på Ullevål.


Carina Wollan Myhre blir konstituert kommunalsjef

Kristiansund kommune får låne Carina Wollan Myhre fra Helse Møre og Romsdal, og konstituerer henne som kommunalsjef. Myhre er utdannet sykepleier og har lederutdanning. Hun har jobbet som leder i både spesialist- og kommunehelsetjenesten.

Til Tidens Krav uttrykker kommunedirektør Arne Ingebrigtsen stor glede over å få Myhre til kommunen.

Men ny jobb får konsekvenser for hennes politiske verv som kommunepolitiker for Venstre. Der må hun tre til side og la vararepresentanter gjøre jobben mens hun er konstituert som kommunalsjef.


May Kristin Lønseth er årets sykepleierleder i Innlandet

Hun ble nominert av flere sykepleiere på korttid og KAD (Kommunal Akutt Døgnplass) på Labo i Østre Toten kommune. Selv sier May Kristin Lønseth til Toten i dag at hun ikke er helt sikker på hvorfor akkurat hun fikk prisen, men at hun er veldig takknemlig og ydmyk. I nominasjonen står det at hun alltid er tilgjengelig for de ansatte, at hun møter utfordringer med et åpent sinn, og at hun skaper trygghet og tillit.

Årets sykepleierleder i Innlandet deles ut av Norsk Sykepleierforbund, og går til ledere som utmerker seg innen faget. 


Kongens fortjenstmedalje til Reidun Hov

Reidun Hov får utmerkelsen for sitt arbeid for åpenhet rundt døden, og mangeårig innsats i undervisning, forskning og fagutvikling. Hov er 77 år, utdannet sykepleier, sykepleielærer og har doktorgrad i sykepleievitenskap.

Kongens fortjenstmedalje deles ut som en belønning for særlig samfunnsgagnlig innsats innenfor blant annet humanitært arbeid.


Andreplass i MGP til Nataleen

Madeleine Nataleen Tverberg gikk nesten rett fra eksamen på Lovisenberg diakonale høgskole til direktesendt konkurranse i Melodi Grand Prix.

Tverberg går andreåret på sykepleie, og jobber ved siden av på en sykehjemsavdeling på Cathinka Guldberg-senteret.

– De eldre funker for meg, og vi funker sammen, sier hun til Sykepleien.

I MGP kom hun på andreplass.


Susanne Friis Søndergaard er ny professor

Lovisenberg diakonale høgskole har fått sin første professor i operasjonssykepleie. Danske Susanne Friis Søndergaard fikk opprykk i januar, og sier på høgskolens nettsider at hun gleder seg stort. Hun har jobbet som operasjonssykepleier i nesten tretti år, og ser frem til å jobbe videre med utdanning og forskning innenfor operasjonssykepleie.

Søndergaard sier operasjonssykepleie er hennes hjertebarn.


Astrid Kvamme Rønnevik har vært på samme fødeavdeling i 47 år

1. mars 1977 begynte hun å jobbe ved fødeavdelingen på Haugesund sjukehus. Nå går Astrid Kvamme Rønnevik, som senere ble leder og funksjonsleder for fødeavdelingen, av med pensjon. Men hun gir seg ikke helt. Hun sier til Haugesunds Avis at hun vil jobbe litt fremover.

– Jeg skal ikke ta imot flere barn, men gjøre andre arbeidsoppgaver, forteller hun til avisen.

Å være jordmor mener hun er det mest fantastiske som finnes.


Agnete Masternes Hanssen blir statssekretær

Agnete Masternes Hanssen (28) fra Lakselv ble utnevnt til statssekretær for samiske saker i den nye Arbeiderparti-regjeringen 4. februar.

Masternes Hanssen har sykepleierutdanning fra UiT Norges arktiske universitet i Hammerfest, og kommer fra jobb som sykepleier i hjemmesykepleien i Porsanger. Hun har blant annet vært sentralstyremedlem i AUF og sitter som styremedlem i Helse Nord.


Forskningspris til Ragnhild Johanne Tveit Sekse

Bilde av Ragnhild Johanne Tveit Sekse

Ragnhild Johanne Tveit Sekse, professor ved Fakultet for helsevitenskap, fikk denne uka VIDs pris for fremragende forskningsinnsats.  

Forskningspriskomiteen skriver i sin innstilling at Ragnhild Johanne Tveit Sekse utmerker seg med sin omfattende forskning innen fagfeltet kvinnehelse og medisinsk sexologi.

Sekse er en professor i sykepleievitenskap ved VID vitenskapelige høgskole. Hun ble utdannet sykepleier i 1989, og professor i 2021. Hun har også arbeidet klinisk som sykepleier i spesialisthelsetjenesten.


Ads
Ads