fbpx NRK: Koronavaksine har liten effekt på mutert virus Hopp til hovedinnhold

NRK: Koronavaksine har liten effekt på mutert virus

Illustrasjon av korona-viruset. Foto: Mostphotos

For å få bukt med det muterte viruset som først ble påvist i Sør-Afrika, må det lages nye, tilpassede vaksiner. Og det må skje fort.

En ny studie utført ved tre sørafrikanske universiteter, viser at vaksinen ikke har noen særlig effekt på det muterte viruset som er påvist i blant annet Sør-Afrika og Brasil, melder NRK. (04.23)

Sykepleien gjør oppmerksom på at studiene som er publisert så langt er små, og ikke fagfellevurdert enda.

Må lage nye vaksiner

Ifølge studien er det muterte viruset 50 prosent mer smittsomt enn det opprinnelige koronaviruset, og det har spredd seg til over 20 land. 

Forskerne er bekymret for det nye viruset, fordi det har noen ekstra mutasjoner. Det må derfor utvikles nye vaksiner i stor fart, slik at vaksinen matcher endringene i det nye viruset.

– Det kan man gjøre på noen uker … i teorien, sier bioteknolog Sigrid Bratlie til NRK.

Det vil komme flere mutasjoner

Men for å få til det, sier Bratlie at også regelverket rundt utprøving av vaksiner må revurderes.

– Er man villig til å droppe ny runde med full testing av en ny vaksine siden situasjonen er så prekær? Det vil komme mange mutasjoner av viruset etter hvert. Skal nye vaksinevarianter igjennom full klinisk utprøving, så tar det flere måneder å få vaksinen godkjent.

Hun er derfor spent på hva myndighetene bestemmer seg for å gjøre.

Ett påvist tilfelle i Norge

VG melder at FHI har påvist ett tilfelle av dette viruset i Norge. Det skjedde mandag denne uken. Den smittede kom reisende fra Sør-Afrika til Norge i desember. I tillegg er det påvist ytterligere fire personer som er smittet av den britiske virusmutasjonen, alle er reisende fra Storbritannia.

Endringslogg: Setningen "Sykepleien gjør oppmerksom på at studiene som er publisert så langt er små, og ikke fagfellevurdert enda", ble lagt til klokka 13:50, 22.01.2021.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse