fbpx #Sykepleie i koronaens tid | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

#Sykepleie i koronaens tid

Sykepleierne er i frontlinjen i kampen mot korona-pandemien. Siden begynnelsen av mars har helsevesenet måttet takle mange covid-19-pasienter samtidig.

Her kan du leser hvordan sykepleiere i Norge takler krisen – fra uke til uke.

Uke 34 (26. okt. til 01. nov.)
Uke 32 (12. til 18. okt.)
Uke 31 (05. til 11. okt.)
Uke 30 (28. sept. til 04. okt.)
Uke 29 (21. til 27. sept.)
Ann Karin Swang

Helsesykepleiere frykter vaksineringskaos

Bent Høie håper å kunne vaksinere to tredjedeler av den voksne befolkningen mot covid-19 i løpet av neste år. Helsesykepleiere venter spent på hvem som blir satt til å gjøre selve jobben.

Uke 28 (14. til 20. sept.)
UKE 27 (7. til 13. sept.)
UKE 26 (31. aug. til 6. sept.)

– En vanskelig situasjon har blitt enda vanskeligere

Siden mars har Norge vært stengt som et samfunn. Det har hatt stor innvirkning på de tjenestene vi representerer og de menneskene vi er satt til å hjelpe, skriver Nordaunet, Steen og Rolland i NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus.

Bildet viser Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i NSF

Slitne sykepleiere sier nei til ny koronaavtale

Sykepleiere sier til NSF at det er krevende når arbeidsgiver er gitt så vidtgående fullmakter som koronaavtalen åpnet for. Mange er slitne. Nå må arbeidsgiver igjen forholde seg til det normale avtaleverket.

UKE 25 (24. til 30. august)

NSF vil ikke videreføre koronaavtale

Verken Norsk Sykepleierforbund eller noen av de andre involverte forbundene ser behov for å forlenge avtalen som tillot ekstra belastning under koronakrisen.

– Det er ingen nærhet med hansker

Det er mars og en ny dag på sykehjemmet. På denne avdelingen bor 24 personer med demens. Bak lukkede dører sitter de, helt uvitende om hvilken samfunnssituasjon vi befinner oss i.

Fra koronakrise til hverdag: – Hvor går vi nå?

Jeg hører ofte på Eminems «Lose yourself» når jeg jogger. Teksten minner meg på mulighetene som må gripes. Koronakrisen gir utrygghet, men også muligheter. La oss «capture it» og benytte muligheten, skriver Lill Sverresdatter Larsen.

Koronavaksine: Mye usikkerhet

– Vaksineutvikling har høy risiko, og det er mye som kan gå galt i utviklingsprosessen, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen. 

UKE 24 (17. til 23. august)

Nytt koronadødsfall på Ahus

Mandag døde en ny pasient som følge av covid-19 på Akershus universitetssykehus. Det er nedgang i sykehusinnleggelser, men flere tester positivt på viruset.

UKE 23 (10. til 16. august)
UKE 22 (03. til 09. august)
UKE 21 (27. juli til 02. august)
UKE 20 (20. til 26. juli)
UKE 19 (13. til 19. juli)

– Covid-19 stanset ikke praksisforberedende undervisning for studentene

Blir du psykisk syk, kan det være bra å bli møtt av helsearbeidere som har trent på kommunikasjon og samhandling og kjent på følelser som kan oppstå i relasjoner. Da covid-19 stengte ned praksisforberedende undervisning for sykepleierstudentene, måtte treningen skje digitalt. Det fungerte, skriver artikkelforfatterne.

– Vi stopper ikke korona ved å ignorere viruset

Koronapandemien virker glemt hos mange av oss. Men den lar seg ikke stanse ved at vi stikker hodet i sanden. Vi må ta vår del av ansvaret og ta inn over oss koronavirusets alvor, skriver Jörn Klein.

UKE 18 (06. til 12. juli)
App Smittestopp

Ny stopp for Smittestopp-appen

Folkehelseinstituttet har fått midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp. Datatilsynet mener appens nytteverdi ikke er dokumentert.

UKE 17 (29. juni til 5. juli)

Nedgang i antall organdonasjoner

Nye tall viser en nedgang i antall transplantasjoner under koronapandemien. Samtidig er det rekordlange ventelister for nyretransplantasjon.

 Bildet viser en mann med munnbind.

Flere sykehjem i Oslo gjeninnfører munnbind

– Det er gledelig å se at ledelsen ved enkelte sykehjem i Oslo tar ansvar og setter inn forebyggede tiltak ved å innfører bruk av munnbind, sier NSFs fylkesleder i Oslo, Line Orlund.

UKE 16 (22. til 28. juni)
UKE 15 (15. til 21. juni)
UKE 14 (08. til 14. juni)
Tillitsvagte ved UNN

Intensivsykepleiere ved UNN vurderer å slutte

Intensivsykepleiere ved UNN må gå en tung og tøff koronaturnus helt til 23. august, til tross for at det ikke er innlagt en eneste koronapasient i hele Helse Nord. Nå vurderer mange å slutte.

UKE 13 (01. til 07. juni)

Da de frivillige forsvant

Før var det ventelister for å få jobbe som frivillig ved Helsesenter for papirløse migranter i Oslo. Så kom koronakrisen.

bildet viser et par på benk med avstand og munnbind

En meters avstand virker, sier Lancet-studie

En meters avstand, og helst to, gir en stor reduksjon i smitte av koronaviruset. Det har en metaanalyse publisert i Lancet nylig vist. Masker og øyebeskyttelse virker også, men her er evidensen mindre sikker.

UKE 12 (25. til 31. mai)
Bildet viser Lill Sverresdatter Larsen.

Rystet over feil bruk av munnbind

Folk bruker munnbind feil, spiser med munnbind på haken og skitner dem til ved gjentatt bruk, ifølge leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

– Sykepleiermangelen har aldri vært tydeligere

– Det er viktig å styrke sykepleietjenesten og legge til rette for sykepleierne. Da får du gode helsetjenester! For det står ikke på oss, noe vi allerede har bevist så langt i år, skriver Dag Werner Larsen.

UKE 11 (18. til 24. mai)

Sykepleiere ønsker høyere tillegg

– Ulempetilleggene er for lave, og hvorfor får vi ikke smuss- og risikotillegg, spør sykepleiere i disse koronatider. Men det finnes faktisk en avtale om smusstillegg i både KS og Spekter: Den er på 1 krone og 50 øre per time.

– Jeg var Hammerfest kommunes koronatestsentral

Inntil Hammerfest fikk et eget testsenter, var undertegnede den eneste som utførte tester i kommunen. Testingen foregikk hjemme hos pasientene. Det stilte store krav til planlegging og gjennomføring, skriver Therese Wahl.

Sissel Overvoll

Ber smittevern­kyndige sykepleiere dra til andre land

Norge har sykepleiermangel. Koronaen krever sitt. Er det tiden for å sende sykepleiere ut i verden? – Ingen grunn til at enkelte land skal ruge på sine ressurser. Vi må dele, sier Sissel Overvoll, sykepleier i Leger Uten grenser.

UKE 10 (11. til 17. mai)

– Vi har vært nødt til å jobbe annerledes

Å jobbe med ungdom kan være utfordrende. Alliansen kan være skjør. Derfor må samtalene være basert på trygghet. I koronaens tid har vi derfor vært nødt til å tenke nytt og annerledes, skriver de to helsesykepleiere.

Anniken Maamoen, intensivsykepleier

Sykepleieren som blir hyllet

Intensivsykepleier Anniken Maamoen er første sykepleier ut som gatekunstportrett. – Det tøffeste er at man ikke kan spise, tisse og drikke på fire timer, sier hun før hun går inn til nok en vakt med de sykeste koronapasientene.

UKE 9 (4. til 10. mai)
bildet viser Ståle Evald Ræstad

– Kynisk bruk av koronaturnus

Kristiansund kommune har ikke en eneste kjent koronapasient. Likevel er det innført koronaturnus med 8-timersvakter annenhver uke, pluss beredskapsvakter. – Kynisk, sier NSFs fylkesleder i Møre og Romsdal.

Bildet viser Mette Fagernes

Bekymret for håndhygienen

«Vask hendene», sier Bent Høie. «Vask hendene», gjentar Erna Solberg. Det er som musikk i ørene til Folkehelsas håndhygienesjef.

UKE 8 (27. april til 3. mai)
Bildet viser Roy Narvestad.

Narvestad ser deg!

Han er Norges kanskje mest nidkjære driftsleder. Nå vil han ha folk til å vaske hender.

– Ingen skal måtte dø alene

Av alle de utfordringene vi står overfor i dag, er jeg spesielt opptatt av hvordan vi som helsepersonell best kan ivareta døende mennesker og deres pårørende ved livets slutt, skriver innleggsforfatteren.

UKE 7 (20. til 26. april)

– Jeg savner også en klem

Jeg er stolt av yrket mitt og takknemlig for hver arbeidsdag. Men vi er mange som savner en klem og lurer på når tilstandene blir normale igjen, skriver Maria G. Ingemundsen.

– Jeg føler meg mindreverdig

KS har avvist kravet om ekstra kompensasjon for sykepleiere i kommunen. Er ikke min innsats i denne krisesituasjonen like mye verdt som innsatsen til sykepleiere i spesialisthelsetjenesten? spør sykepleieren.

– Det er b-sortering av sykepleiere

Det er flott at de sykehusansatte har en sterk arbeidstakerorganisasjon i ryggen og en arbeidsgiverorganisasjon som også tar ansvar i krevende tider, men hva med førstelinjen? spør helsesykepleieren.

– Ikke glem kommunehelsetjenesten

Applaus til sykepleiere. Men til alle sykepleiere! Sykehusene får stor oppmerksomhet, men ikke glem kommunehelsetjenesten. Det er jo her vi finner flertallet syke og sårbare, skriver innleggsforfatteren.

– Gjenåpningen kan bli katastrofal

Regjeringen har lagt bort sitt mål om å stoppe epidemien og har nå bestemt seg for å følge Sverige og dermed la koronasmitten gå sin gang i befolkningen. Det er uforsvarlig og uklokt, skriver smitteverneksperten.

Leverer LAR-medisiner på døra

– Vi finner kreative løsninger sammen med pasientene for å få overlevert medisinene trygt der de bor, forteller OUS-sykepleierne.

UKE 6 (13. til 19. april)

Har pandemien endret ditt syn på sykepleieryrket?

I mediene har enkelte sykepleiere uttalt at de nå ønsker å slutte som sykepleiere. Andre er redde for at færre vil søke om opptak ved sykepleierutdanningen. Spørsmålet er om pandemien har endret ditt syn på sykepleieryrket?

Er det greit at barnehagene åpner igjen til uken?

Sykepleien stilte følgende spørsmål til leserne: Barnehagene åpner igjen i løpet av neste uke, og fra 27. april skal første- til fjerdeklassinger komme tilbake på skolen. Er dette greit? Her er noen av svarene.

– Vårt levesett påvirker kloden

Vi har lenge observert kloden og dens symptomer.  Men er vi villige til å gi avkall på noe av vår levestandard for å bidra til bedre miljø og helse for verdens innbyggere? spør spesialsykepleieren.

Hold barnehagene stengt!

Hvordan i all verden skal hygiene og sosial distansering ivaretas blant de minste når barnehager og skoler nå gjenåpnes, spør Trine Klette.

Vi er en del av en helhet

Covid-19 har vist oss med all tydelighet at vi ikke lever bare for oss selv og er uavhengige. Hverdagen har endret seg. Den individualistiske tenkningen om et «jeg» som uavhengig er ikke så åpenbar lenger.

Det er nå de kan gråte

Det kommer noe færre pasienter. Da kommer reaksjonene over hva helsepersonellet har vært gjennom.

Lill Sverresdatter Larsen

Spekter vil endre ferieloven

I et brev til Arbeids- og sosialdepartementet ber Spekter om at ferie som ikke avvikles i år, kan betales ut. NSF mener departementet ikke kan gjøre slike lovendringer, på grunn av EØS-avtalen.

Gi oss tid. Vi har færre respiratorer enn du tror

Av og til sjekker jeg dem flere ganger. Jeg lurer på når den plutselige stigningen kommer. Når treffer vi den loddrette delen av kurven? Er det i dag? Er det i morgen? Neste uke? Jeg vet ikke hvor mange respiratorer vi har i Norge, men jeg vet omtrent hvor mange vi har på Drammen sykehus. Det er færre enn du tror.

Vi trenger sykepleiere som er spesialister

I dag jobber vi som AIO-sykepleiere. Når hverdagen har normalisert seg jobber vi videre som henholdsvis anestesi-, intensiv- og operasjonssykepleiere, skriver spesialsykepleierne.

UKE 5 (6. til 12. april)

Det er akutt behov for fagkompetanse

Når en epidemi rammer store deler av verden, heter det pandemi. Epidemier og pandemier kan forebygges ved å iverksette forebyggende tiltak som bygger på kunnskap om hvordan smitte skjer for de ulike virus og bakterier.

Det er underbetalt kompetanse, ikke dugnad

Helsepersonell deltar ikke i en dugnad. De gjør jobben sin. Og de bør verdsettes i form av hard valuta. Betaling kan ikke veksles inn i applaus, ikke engang om den kommer fra statsministeren.

Koronakrisen har endret praksishverdagen

Når krisen er slått inn over oss, er vi villige til å legge vekk grunnkravet om at praksis kun skal være «lære, ikke være i praksis», skriver innleggsforfatterne.

UKE 4 (30. mars til 5. april)
bildet viser person med hjemmekontor

Lektor fra Oslomet er klar til koronatjeneste

Rundt 14 000 studenter og lærere har meldt seg til koronatjeneste. Intensivsykepleier og trebarnsmor Deborah Salinas er en av dem. Til daglig er hun universitetslektor ved Oslomet.

Kan ikke gi fritak for de restriksjoner som helsetjenesten pålegger oss

Dersom du er student i spesialisthelsetjenesten, kan du under koronakrisen ikke ta ekstravakter i kommunehelsetjenesten. Velger du å ta ekstravakter i kommunehelsetjenesten, vil ikke spesialisthelsetjenesten tillate at du deretter fortsetter praksisperioden, skriver UiT i et tilsvar til Oscar Halvorsen Fehn.

Arbeidsgivere, ikke snyt oss mens vi står i frontlinjen

Sykepleiere stiller opp og viser fleksibilitet i krisetider. Vi har ikke bedt om mer lønn for det, men vi skal beholde det vi har krav på. Nå snur arbeidsgiver på flisa og forsøker å sno seg unna økonomisk. Det ser ikke pent ut.

UKE 3 (23. til 29. mars)

KS trekker ferieforslag

KS sier de nå har trukket tilbake ferieavtale. Avtalen ville blant annet gitt arbeidsgiver mulighet til å pålegge sykepleiere å ta ferie på tre dagers varsel. – Uaktuelt, sier NSFs forbundsleder.

Randi Moen Forfang, avdelingsdirektør for personell og godkjenning i Helsedirektoratet

Helsedirektoratet kartlegger alle tilgjengelige sykepleiere

– Vi innhenter nå, i samarbeid med universiteter og høyskoler, oversikt over alle som har vært studenter siste år og alle som har vært i videreutdanning de siste 10–15 årene, sier avdelingsdirektør Randi Moen Forfang i Helsedirektoratet. – Vi finner ut hvor de som er registrert i Helsepersonellregisteret, jobber og bor.

Skal ikke håret beskyttes mot koronavirus?

Folkehelseinstituttet anbefaler å beskytte det meste når helsepersonell skal ha nær kontakt med pasienter med koronavirus. Men håret er ikke nevnt. Det har åpnet for forvirring.

UKE 2 (16. til 22. mars)
Ann Iserid Vik-Johansen, foretakstillitsvalgt ved Sykehuset Telemark

Koronatilbud: Full stilling – og gratis mat

Tirsdag startet ordningen med gratis mat til dem med lange arbeidsdager. Tilbudet om fulle stillinger kommer mandag. – Kriser tvinger frem nye løsninger, sier Ann Iserid Vik-Johansen, foretakstillitsvalgt i Telemark.

Sisteårsstudent: – Vi ønsker å bidra

Vi ønsker å komme ut i jobb som sykepleiere og bidra i den nasjonale krisen. Løsningen er å gi en forkortet bacheloroppgave eller å sette snittkarakter på emnet.

Vil gjerne, men får ikke bidra i koronakrisen

Sykepleierstudentene vil gjerne gjøre «koronatjeneste», som helseminister Bent Høie har bedt om. Men de må være i praksis i stedet. Fra onsdag 18. mars kommer nye regler for studentene på Høgskulen på Vestlandet.

Dialysepasientar er utsette i krisetider

Dialysepasientane er i ein svært sårbar situasjon i disse koronatider. Dei er avhengig av fleire behandlingar i veka. Utan den planlagde behandlinga kan det raskt bli ein dødeleg utgang for våre pasientar, skriv leiar i Norsk faggruppe for nyresjukepleiarar.

Uklare svar om sykepleierstudenters praksis

Det hersker usikkerhet om studentenes rolle under koronakrisen. Helseministeren ber sykepleierstudenter melde seg til tjeneste i helsevesenet, mens universitetene og høyskolene ikke lar studenter få gå ut i praksis. 

Det er uverdige forhold i Al Hol-leiren

Menneska eg møter i Al Hol lever under tilhøva som ingen bør leve under. Dette er i alle fall ikkje nokon stad for born, korkje sjuke eller friske, skriv innleggsforfattaren.

Åpner for 16-timersvakter

I helgen inngikk NSF en sentral avtale med Spekter og Virke om utvidede rammer for overtid på grunn av koronaepidemien. Avtalen gjelder i 26 uker og åpner for at sykepleiere som melder seg, kan jobbe opptil 16 timer i døgnet.

UKE 1 (9. til 15. mars)
Opptakten