fbpx Prostatakreft: – Sykepleieren kan ta vare på pårørende, det har vi leger gjort for lite Hopp til hovedinnhold

Prostatakreft: – Syke­pleieren kan ta vare på pårørende, det har vi leger gjort for lite

Bildet viser en sykepleier sammen med en eldre dame.

– Det er først de siste årene at vi har skjønt hvor viktig det er å ha med pårørende, sier Sophie D. Fosså om menn som får prostatakreft.

Sophie D. Fosså er lege, professor og kreftforsker. Hun er kjent for sin forskning på testikkel- og prostatakreft og seneffekter av kreftbehandling.

– Livet blir litt annerledes, fordi de fleste behandlinger av prostatakreft medfører bivirkninger, sier hun.

Fosså sier at mennene må spørre seg selv om hva som er det viktigste i livet for dem. Ved siden av selve behandlingen er det viktigste at livskvaliteten er god. Det viser seg at for norske menn er det å være sammen med familie og delta i familieaktiviteter ofte noe av det viktigste. Hos de yngre gjelder det også å kunne fortsette i arbeidslivet.

– For mange eldre norske menn er det viktigere å gå på ski enn å ha sex med sin kone 3 ganger i uken, sier Fosså.

BIldet viser Sophie D. Fosså

– Ikke en dødsdom

Hun sier at det er viktig å finne en fastlege som har tid å snakke med pasienten sin, at man må opprettholde et godt forhold til en god og kompetent lege, og at det er viktig at pasienten føler seg trygg. Hun mener også at pasientene må være åpne om sykdommen med de rundt seg.

– Å holde det for mye hemmelig er ikke bra, sier hun.

For mange av de eldre norske menn er det viktigere å gå på ski enn å ha sex med sin kone 3 ganger i uken.
Sophie D. Fosså, lege, professor og kreftforsker

– Man må være klar over at de aller fleste ikke dør av prostatakreft. Det er ikke en dødsdom, sier Fosså.

Hun sier at dette er avhengig av alder og forventet livslengde og påpeker at det er annerledes hvis man har metastase, eller er i ung alder.

Fosså mener at det er veldig viktig ha noen som pasienten kan henvende seg til, som for eksempel sykepleiere.

– Sykepleiere kan spørre om bivirkninger, dette blir ofte glemt hos legen. Man kan gjøre en god del med bivirkninger, men det er i dag for lite ivaretatt hos pasienten, sier hun.

Her kan du se hva sykepleiere bør vite om senskader etter kreftbehandling

Håndbok om prostatakreft

Fosså har sammen med Viktor Berge og Alv A. Dahl skrevet en håndbok om prostatakreft for pasienter og pårørende som kom ut i fjor. Den passer også for sykepleiere.

– Boken som vi har skrevet, er også viktig for sykepleiere, for det er ikke alt pasienten blir fortalt som de forstår. Folk har forskjellig evne til å forstå slike ting. Og sykepleiere kan hjelpe pasienten med dette, sier Fosså.

Prostatakreft har veldig varierende forløp hos de forskjellige pasienter og det er viktig at pasienter og alt helsepersonell vet dette.
Sophie D. Fosså, lege, professor og kreftforsker

– Det er en del psykologiske reaksjoner etter å ha fått diagnosen prostatakreft. Sykepleieren kan ta vare på pårørende, det har vi leger gjort for lite, sier hun.

Fosså sier at det er først de siste årene at de har skjønt hvor viktig det er å ha med pårørende. Pasientene er ofte i en stressende situasjon og oppfatter ikke alt som blir sagt. Da er det bra at de ikke er der alene.

Varierende forløp hos pasientene

– I første omgang er det ikke noe hastverk med å komme i gang med behandling når man har fått kreften lokalisert, men hvis det har oppstått metastaser utenfor bekkenet, er det en annen sak, sier Fosså.

Hun sier at pakkeforløpet for prostatakreft er viktig psykologisk sett, men når diagnosen er stilt, og man vet hva slags risikogruppe som pasienten tilhører, har man som oftest god tid å tenke seg om hvordan behandling man vil velge. Hun legger til at det er ganske mange som ikke trenger behandling i det hele tatt.

– Én form for prostatakreft må behandles og en annen trenger ikke å behandles. Prostatakreft har veldig varierende forløp hos de forskjellige pasientene, og det er viktig at pasienter og alt helsepersonell vet dette, sier legen.

Les også: 
Prostatakreft: – Mange opplever urinlekkasje som mer belastende enn ereksjonssvikt

Fakta
Prostatakreft
  • Prostata (blærehalskjertelen) er på størrelse med en valnøtt. Den ligger under urinblæren og første del av urinrøret går gjennom kjertelen. Hovedoppgaven er å bidra med blandevæske for å holde sæden flytende. Kjertelen begynner å vokse i puberteten og oppnår full størrelse i 20-årene. Den indre delen kan begynne å vokse igjen i 40-50-års alderen.
  • Prostata påvirkes av mannlige kjønnshormoner som stimulerer aktiviteten i prostata og fornyer prostataceller etter hvert. Det viktigste mannlige hormonet er testosteron som produseres i testiklene.
  • Ikke alle opplever symptomer på prostatakreft. Tegn på prostatakreft oppdages ofte først av en lege under en rutinemessig kontroll. Likevel har noen menn symptomer som kan vise forekomsten av prostatakreft, som:
    Hyppig behov for å urinere, spesielt om natten
    Problemer med å starte vannlating eller med å holde tilbake
    Svak eller avbrutt stråle
    Smerte ved urinering
    Problemer med å oppnå ereksjon
    Smertefull ejakulasjon
    Blod i urin eller sæd
    Hyppig smerte eller stivhet i korsryggen, hoftene eller øvre lår.
  • Symptomene over kan også tyde på andre sykdommer eller lidelser, som BPH (vekst av godartet vev) eller prostatitt. En grundig undersøkelse gjøres for å fastslå den underliggende årsaken.
  • Det er to typer kreft som kan oppstå i prostata. Den ene er aggressiv og farlig, mens den andre utvikler seg sakte, er mindre farlig og de færreste dør som følge av denne. De fleste som får sykdommen dør ikke av den, men lever med den og de senvirkningene som følger etter eventuelle behandlinger.
  • Spredning av sykdommen rammer som oftest lymfeknuter i bekkenområdet, men også skjelettet, lever og lunger.
  • Årsaken til prostatakreft er uklar, men det ser ut til at alder, arv, hormoner, kost, miljø og livsstil er av betydning for å utvikle sykdommen. 
  • Behandlingsmulighetene er blant annet aktiv overvåkning, kirurgi, cellegift, strålebehandling eller hormonbehandling eller en kombinasjon av flere av disse.

Kilder: prostatakreft.no, nhi.no, prostatakreftstiftelsen.no, kreftregisteret.no 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse