fbpx NSF er ikke overrasket Hopp til hovedinnhold

NSF er ikke overrasket

Forbundslederen i NSF synes funnene i undersøkelsen er alvorlige, men er ikke overrasket.

– Stadig kortere liggetider og flere utskrivningsklare pasienter i sykehusene, innebærer mye arbeid med å koordinere innleggelse, pasientforløp og overflyttinger. Kommunene får stadig flere pasienter med komplekse og sammensatte behov. Tilrettelegging og organisering tar en stor plass i sykepleiehverdagen der også, sier Eli Gunhild By, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF). 
Hun minner om at den internasjonale sykepleierundersøkelsen RN4Cast viste det samme.
– Viktige oppgaver som aktivisering, oppfølging, informasjon og veiledning som er lite konkrete og målbare, taper i konkurransen med prosedyrer og gjøremål som «må» utføres. 

Alvorlig om helseplager
– Det er veldig alvorlig når en så høy andel av de spurte sykepleierne rapporter om helseplager og at de vurderer å bytte arbeid, mener By.
Hun utfordrer både arbeidsgivere og helsemyndigheter til å legge til rette for at sykepleiere kan gi pasienter og pårørende faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp. 
– Som profesjonsutøver ønsker en det, lovverket krever det og de politiske ambisjoner ser ikke ut til å bli mindre. Det er en åpenbar løsning på dette, og det er å styrke bemanningen, sier hun.
– Hvor går grensen for hva sykepleierne kan finne seg i?
– Ting som ikke er sykepleieroppgaver. Servering av mat er en sykepleieroppgave, men man skal ikke lage maten eller vaske opp. Heller ikke vaske klær, sengetøy, golv eller tørke støv, sier By.
– Skal det være sånn at NSF ikke kan hjelpe i slike saker Lisa Norby forteller om?
– NSF lokalt kan være med å diskutere rammebetingelsene for sykepleierne og kan bidra i møter mellom arbeidsgiver og ansatte. Sentralt diskuterer vi på overordnet nivå med arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og KS. 
Hjemmesykepleier Anne Fugleberg i spalten «4 i undersøkelsen» savner at NSF engasjerer seg mer mot vasking og kjøkkentjenester. 
– Kan du love henne det?
– Vi har engasjert oss i det hele tida, både sentralt og lokalt. Det vil vi fortsette med.

LES: Hele tema

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse