fbpx Ingvald Bergsagel Hopp til hovedinnhold

Ingvald Bergsagel

Journalist Send e-post
Bilde av Ingvald Bergsagel

Innlegg av Ingvald Bergsagel som journalist:

Fagsykepleier Sandra Røksness bruker appen Care to Translate
45 språk på ett brett

En app med kvalitetssikrede oversettelser skal lette kommunikasjonen når helsepersonell og pasienter ikke har felles språk. På kort tid har flere hundre norske sykehusavdelinger tatt løsningen i bruk.

Serianne Bakke og Kari Fossan
Klare for å la seg inspirere av e-helse

Sykepleierne Kari Fossan og Serianne Bakke er blant de rundt 1500 som i disse dager inntar Hellerudsletta nord for Oslo for å se hvordan e-helse kan endre fremtidens helsetjenester.

Elen Siglen
Sykepleiere klare for Grand Prix

Sykepleier og stipendiat Elen Siglen har fire minutter til rådighet for å imponere og overbevise dommerne under årets Forsker Grand Prix i Bergen.

Eldre mann spaserer
Disse tause, gamle menn

Eldre menn topper selvmordsstatistikken, og det har de gjort lenge. – Vil folk bry seg om tallene øker enda mer, undrer fagperson.

Tiril Bringsrud Svensen, leder NSF Viken
Valget i Viken: Mener privatiseringsdebatten er en avsporing

– Veldig mange politikere trenger å få et innblikk i hva hverdagen for sykepleierne, spesialsykepleierne, helsesykepleierne og jordmødrene består i ute i kommunene våre, mener Tiril Bringsrud Svensen, som leder NSF Viken.

Åndalsnes i Rauma kommune
Her vil de IKKE lokke sykepleiere med mer lønn

Et flertall av norske kommuner tyr til ulike økonomiske gulrøtter for å rekruttere og holde på sykepleiere. Rauma vil heller friste med gode arbeidsvilkår og framsnakke det meningsfylte og positive i yrket.

Donorkort
Færre organdonasjoner første halvår

176 pasienter fikk ett eller flere nye organer i løpet av årets første seks måneder. Dette er nedgang fra 2022, da 197 pasienter hadde fått hjelp i samme periode.

Sykepleier Turid Hagevik Heggeland ved Kysthospitalet i Hagevik
 «Som skapt til et hjem for syke»

Kysthospitalet i Hagevik er et moderne ortopedisk sykehus. Samtidig er det vernet av Riksantikvaren, og veggene kan vitne om 130 år med sterke historier.

Vernede helsebygg
– Du kan ikke kjøpe historie

Norske sykehus bærer mye fortid i sine tykke vegger. Torstein Arisholm sørger for at denne arven blir godt ivaretatt.

Bildet viser Gro Solberg og Lise Toubro Bratberg, donoransvarlige sykepleiere ved OUS
Slik snakker vi med pårørende om organdonasjon

Organdonasjon kan oppleves som et vanskelig tema å ta opp med mennesker som nettopp er kastet inn i et følelsesmessig kaos. To erfarne donoransvarlige sykepleiere har noen råd.

Masseskadeøvelse i Rinnleiret utenfor Levanger
Her trener studenter på det verst tenkelige

– Når det skjer, må vi ha øvd på det, og vi må øve jevnlig, understreker øvingsleder Andreas Kvam Sletnes etter årets store masseskadeøvelse i Levanger.

Stand Fenimore Hiestand
Én av tre sykepleiere kan ha fatigue

Dårlig søvn, smerter og depresjon er blant faktorene som ser ut å kunne øke risikoen for fatigue hos sykepleiere, ifølge ny studie.

Vil ha mer forskning som funker

Den nye redaksjonstrioen til Sykepleien Forskning har minst ett felles ønske og mål: At forskningen i enda større grad skal komme pasienter til gode.

Gunnar Thingnes, leder av Sykepleie på hjul
Fortviler over avslag på støtte

En rekke frivillighetsorganisasjoner innen psykisk helse og rusfeltet har reagert kraftig etter å ha mottatt avslag på sine søknader om statlig støtte. – Helt absurd, sier Gunnar Thingnes i Sykepleie på hjul om situasjonen.

Ståle Mikal Skaaden skal tilbringe en måned som sykepleier på forskningsskip nær Nordpolen
I sommer blir han verdens nordligste sykepleier

– Jeg får betalt for en reise mange ville betalt mye for være med på, sier sykepleier Ståle Mikal Skaaden, som gleder seg til å tilbringe sommeren rett sør for Nordpolen.

Bildet viser sykepleier som triller en tom rullestol
Sykepleierstudenter får ikke praksisen de har krav på

En ny undersøkelse avdekker mangler ved sykepleierutdanningene. Lovpålagt praksisundervisning blir ikke gjennomført. For eksempel har færre enn 2 av 10 obligatorisk praksis med pleie av gravide og barn.

Sykepleier Mina Løken er frivillig i Norsk Folkehjelp
De som leter og finner

Dramatiske leteaksjoner i påskefjellet får gjerne mye oppmerksomhet, men folk meldes savnet året rundt. Sykepleien ble med Norsk Folkehjelp ut i skogen.

Person med hettejakke sett bakfra
– Jeg måtte jo finne ut av det selv

Frykt for ekskludering, begrenset tilgang til informasjon og skepsis til systemet er bare noen av barrierene østafrikanske innvandrere med rusproblemer må overvinne for å få helsehjelpen de trenger, ifølge ny studie.

Ann Karin Swang
Helsesykepleiere utsetter lovpålagte oppgaver

Et flertall av helsesykepleierne her i landet har måttet utsette lovpålagte oppgaver, ifølge ny spørreundersøkelse. – Ikke overraskende, men veldig uheldig, synes Ann Karin Swang.

Portrett av Siri Gjesdahl, leder av Barns beste
Ber sykehusene avdekke omsorgssvikt

Når voksne havner på sykehus på grunn av selvmordsforsøk, vold eller rus, kan det sitte sårbare barn igjen hjemme som ingen oppdager. Det vil regjeringen gjøre noe med.

Kvinne står ved vindu
Lengste ventetid for sykehusbehandling på sju år

I 2022 måtte pasienter i snitt vente 66,1 dager på behandling i spesialisthelsetjenesten, den lengste ventetiden siden 2015. – Vi må sette oss realistiske mål, sier helseministeren.

Diverse legemiddel på apotek
Rekordstor legemiddelmangel i 2022

I løpet av fjoråret mottok Statens legemiddelverk 1581 meldinger fra legemiddelfirma om mangel på leveranser til det norske markedet. Ved årsskiftet var det særlig én mangel som bekymret.

Hege Sandtrø
Sov søtt, lille venn! (Vær så snill!)

Hva slags hjelp ønsker mødre til små barn som sliter med søvn? Helsesykepleier og spesialrådgiver Hege Sandtrø har spurt og lover at hjelpen er nær.

Tuva Skar Kvammen
Tilbyr trippel lønn for å verve sykepleiere

Tuva Skar Kvammen har en 20 prosents stilling, men får betalt for 60. Til gjengjeld har sykepleierstudenten lovet å jobbe i kommunen to år etter at hun er ferdig utdannet.

Mest leste fagartikler 2022
Start året med faglig påfyll!

Har du nyttårsforsett om å holde deg hakket mer faglig oppdatert enn du fikk til i fjor? Da kan kanskje de mest leste fagartiklene per måned fra Sykepleien.no være et sted å starte. 

Madeleine Heggelund Svendsen
– Unngå glatte finsko og høye hæler!

Denne nyttårsaften skal sykepleier Madeleine Heggelund Svendsen nok en gang ta seg av et solid antall mennesker som har gått på trynet inn i det nye året.

Fotomontasje for mest leste forskningssaker
Populær vitenskap

Vil du lære noe nytt før 2023 tar av for fullt? Her finner du de mest leste artiklene Sykepleien Forskning publiserte i 2022.

Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), statssekretær i KD
Høy alder bekymrer ikke departementet

– Innen sykepleiefaget er også den kliniske erfaringen verdifull. At doktorandene her er noe eldre enn gjennomsnittet, er jeg ikke bekymret for, sier statssekretæren i Kunnskapsdepartementet om resultatene i en undersøkelse blant sykepleiere med doktorgrad.

Portrett av Lill Sverresdatter Larsen
– Det må settes av tid til forskning

Sykepleiere med doktorgrad ønsker ofte å forske mer, men tiden strekker ikke til. Det har Lill Sverresdatter Larsen selv erfart da hun var førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø.

Førsteamanuensis Heidi Jerpseth underviser ved Oslomet, Kjeller
– Arbeidsdagene blir veldig fragmenterte

Førsteamanuensis Heidi Jerpseth syntes hun hadde de beste rammevilkårene for å forske da hun var minst erfaren som forsker. Det vil si da hun var doktorgradsstudent.

Stolte av medlemmer med høyt akademisk nivå

Drøyt halvparten av spesialsykepleiere som tar doktorgrad i Norge, har videreutdanning innen enten psykisk helse og rus eller intensivsykepleie, viser en fersk spørreundersøkelse.

Sykepleier skal lede Diakonhjemmet Omsorg

Tove Kreppen Jørgensen går fra stillingen som kommunalsjef for helse og mestring i Ås kommune til ny jobb som administrerende direktør i Diakonhjemmet Omsorg.

Helsepersonell i sykehuskorridor
Norge har fått færre sykepleiere per lege

Antallet leger her i landet har de siste årene økt omtrent dobbelt så raskt som antallet sykepleiere. Det er spesialisthelsetjenesten som bidrar sterkest til utviklingen.

Tom Harald Isakka-Dahl leder avdelingsmøte med tolk
– Vi døve er ikke skumlere enn andre

Tom Harald Isakka-Dahl tror helsetjenestene ville blitt styrket om det ble ansatt flere med funksjonsnedsettelse. Selv er han døv og måtte kjempe hardt da han ville bli sykepleier for 25 år siden.

Kåre Rønn Richardsen, prodekan ved Oslomet
– Jeg tror vi har potensial for å bli bedre

Ulike hensyn må vurderes opp mot hverandre når personer med funksjonsnedsettelse ønsker å ta en helsefaglig utdannelse, mener prodekan ved Oslomet, Kåre Rønn Richardsen.

Petter Noddeland
– I prinsippet kan alt tilrettelegges

Generalsekretær i Norges Døveforbund, Petter Noddeland, er opptatt av å se muligheter heller enn begrensninger for døve og hørselshemmede i arbeidslivet.

Venterom
Sykehus justerer innetemperaturen

Høye energipriser bidrar til store budsjettsprekk for norske helseforetak. Nå ser flere av dem på tiltak som kan redusere energibruken, deriblant redusert innetemperatur.

Mennesker ved sykehus
NSF topper ny omdømmemåling

– Omdømmemålingen forteller oss at befolkningen ser verdien av det arbeidet hele organisasjonen gjør, sier en stolt NSF-leder.

Sykepleiens første utgave fra 1912
Sykepleien gjennom 110 år

Norsk Sykepleierforbund kan feire 110 år i år. Det kan også tidsskriftet Sykepleien. Her er en liten kavalkade.

– Nå kan vi la flere barn komme tidlig hjem

En vårdag i 2020 fikk plutselig ikke sykepleier Bente Sandal Olsen og hennes kollegaer lenger lov til å dra hjem til bitte små babyer med sonder i nesa. Da måtte de tenke nytt.

Portrett av Gerd Hilde Lunde, universitetslektor ved Oslomet
Satser på seksuell helse

Oslomet lanserer en rekke nye digitale masteremner innen temaet seksuell helse og vil også arbeide mot en egen master på feltet. Sykepleiere er i målgruppen.

Reportasje om digital hjemmeoppfølging i Bodø
Roger sjekker seg sjøl

Digital hjemmeoppfølging er ferdig utprøvd og skal nå spres over hele landet. I Bodø er Roger Berntsen (67) for lengst en dreven bruker.

Alette Heggernes Svellingen
Fant god læringseffekt av gjentatt simuleringstrening

– Jeg har tidligere erfart at studenter har utbytte av simuleringstrening, men et spørsmål var hvilken effekt det har over tid og hvor mye vi skulle bruke det, sier Alette H. Svellingen. Denne uken forsvarte hun sin doktorgradsavhandling om tematikken.

Sykepleier og tenåring
Ny rapport viser helsesykepleieres betydning i skolen

– Om en helsesykepleier slutter, risikerer mange skoler å måtte starte fra scratch. Derfor er struktur, retningslinjer og forankring oppover i kommunen viktig, sier NIFU-forsker Roger André Federici.

Sagt i 2021: «Det var den pandemien»

Fra vaksineoptimisme og gjenåpningsjubel til nye mutasjoner, smitteøkning og førjulsrestriksjoner – her er noe av det som har blitt sagt og skrevet i pandemiåret 2021.

pandemiordsky
Ordene som har preget pandemien

Hvilke helsetopper har kommet mest til orde i mediene, når tok Astrazeneca-debatten av, hvem husker hytteforbudet og hva får mest oppmerksomhet: nedstenging eller gjenåpning?

Bilder av og hos Sissel Tytlandsvik for portrett i #Under omsorg.
Når hjelperen blir hjelpeløs

Da Sissel Tytlandsvik (69) ble alvorlig syk, oppdaget hun at det kunne være vanskeligere å motta omsorg enn å gi. Det siste hun vil, er å være noen til bry.

NSF-lederen: – For lite, for seint

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen reagerer på at regjeringens tiltakspakke har mange anbefalinger, men få påbud. Hun tviler på at dette vil være nok.

Dette er de nye koronatiltakene

Maks ti gjester hjemme, men inntil 20 én gang i løpet av jule- og nyttårshøytiden. Dette er blant de nye koronatiltakene regjeringen la frem tirsdag.

Tegning av sykepleier, lege og økonom
Færre sykepleiere blant sykehustoppene

Norske helseforetak har en god del sykepleiere i ledelsen, men det var trolig flere før. Og jo høyere opp i hierarkiet du leter, jo færre sykepleiere finner du.

Bjørn Alexander Andreassen, programleder i Helsedirektoratet
Nå tilbyr de fleste kommuner velferdsteknologi

Minst 226 norske kommuner tilbyr nå sine brukere minst én type velferdsteknologi på lik linje med andre tjenester, ifølge ny rapport. Gevinstene kan være store, men det koster å komme godt i gang.

Advarselsymboler.
Færre arbeidsulykker i helsevesenet

I fjor ble det innrapportert drøyt 4700 arbeidsulykker innen helse- og sosialtjenester her i landet. For seks år siden var tallet nærmere 6000.

Sykepleiernes storting
Sykepleierne vil ha regjeringsskifte

Det ville blitt et klart rødgrønt flertall på Stortinget dersom sykepleiere fikk bestemme resultatet alene, ifølge Sykepleiens spørreundersøkelse.

Cecilie Kjensli skal bli sykepleier
Fra sex­in­spi­ra­tor til sy­ke­plei­er

Et­ter å ha fram­snak­ket sex­le­ke­tøy, kåt­het og gle­de i et par tiår, skal den selv­er­klær­te «riksonanisten» Ce­ci­lie Kjens­li nå bli sy­ke­plei­er.

En sykepleier på Sundvollen

I dagene etter terrorangrepene bisto sykepleier Gunvor Olafsbye Unelsrød overlevende og pårørende på Sundvollen hotell. – Vårt viktigste bidrag var kanskje ikke behandling av småskader og sår, men at vi var til stede og viste omsorg.

Sykepleier ser på nyfødt og moren
Ikke lenger pensjonsplikt ved særaldersgrense

Fra og med torsdag 1. juli har ikke lenger offentlig ansatte fratredelsesplikt ved oppnådd særaldersgrense. NSF og andre arbeidstakerorganisasjoner har vært sterkt imot endringen.

Gravid kvinne ser på ultralydbilde
Sp vil utsette innføring av tidlig ultralyd

Helsepolitisk talsperson i Sp, Kjersti Toppe, krever en pause i innføringen av tidlig ultralyd på grunn av jordmormangelen. Jordmorforbundet støtter ikke forslaget.

Promobilde for filmen "Syk pike"
Vil ha ekte sykepleiere i ny norsk film

Går du med en skuespiller i magen? Til den kommende spillefilmen «Syk pike» søkes det nå etter flere sykepleiere og annet helsepersonell til mindre roller.

Sykepleierne og spillmakerne Martin Brønner (t.v.), Kaja Bast Sørsdal og Ane Haugvaldstad Walle.
Lanserer brettspill for sykepleiere

En vinterkveld for snart to og et halvt år siden signerte tre sykepleiere kontrakt med fingre dyppet i rødvin. Avtalen har nå resultert i et brettspill basert på sykepleiepensum.

Vaksinesprøyte settes i arm av helsepersonell.
Fire sykehusdirektører vaksinert i Helse Sør-Øst

Helse Sør-Øst insisterer på at ledere uten pasientkontakt ikke skal prioriteres for covid-19-vaksine hos dem. Likevel har minst 260 slike ledere, og dessuten fire administrerende direktører, fått vaksiner fra helseforetakenes kvoter.

Sykepleier og pasient på intensivavdeling
UiT utdanner et ekstra kull med intensivsykepleiere

Et skrikende behov for flere intensivsykepleiere bidrar til at Universitetet i Tromsø i år tar opp et helt ekstra kull. Masterstudiet kan kombineres med lønnet utdanningsstilling ved UNN eller Finnmarkssykehuset.

Iren Luther, sykepleier, Fagforbundet
Frykter NSF-lederens utspill kan bidra til vaksineskepsis

– Som helsepersonell er vi rollemodeller og bør ikke komme med utspill som kan bidra til ytterligere vaksineskepsis, sier Fagforbundets Iren Mari Luther, som reagerer på NSF-lederens medieuttalelser om Astrazeneca-vaksinen.

Ingrid Tjoflåt, dr. Jane Rogathi og Bodil Bø i Tanzania
Millionstøtte til utdannings­prosjekter i Afrika

En satsing på simuleringsbasert undervisning i sykepleie- og jordmorutdanningen i Malawi og Tanzania er et av flere sykepleierelaterte prosjekter som har sluppet gjennom nåløyet til Norads Norhed II-program.

Apputvikling
Kunsten å lykkes med en helseapp

Har du en briljant idé til en teknologisk løsning som vil gjøre livet lettere for pasienter, pårørende eller helsepersonell? Da bør du kanskje først lese hva disse fire app-utviklerne har vært gjennom.

Advokat Birthe Maria Eriksen
Dette sier advokaten at du har lov til

Hva kan egentlig sykepleiere uttale seg om til journalister, politikere og i sosiale medier? Ganske mye, ifølge varslingsekspert Birthe Maria Eriksen.

Eldre mann med munnbind bak vindu
Rekordmange smitte­utbrudd på sykehjem

I uke 46 ble det registrert flere smitteutbrudd med covid-19 på norske sykehjem enn i juni, juli, august og september til sammen. Tallene for uke 47 skal være enda høyere.

Velferdsteknologi
Sensorene varsler når «Anna» står opp

​​​​​I sju år har Skien kommune systematisk testet, tilpasset og implementert velferdsteknologi, blant annet for å forebygge fall. – Selve teknologien er ofte den enkleste biten, sier rådgiver Espen Gottschal.

Kvinne med munnbind i motlys
Korona: Smitteøkning bekymrer sykehusansatte

På sykehusene forbereder de bølge to med covid-19-pasienter. – Jeg tror ikke alle der ute skjønner at dette kan gå ut over dem selv, ikke bare gamle og syke, sier leder for sykepleierne i Vestland fylke, Reidun Stavland.

Ann Karin Swang
Helsesykepleiere frykter vaksineringskaos

Bent Høie håper å kunne vaksinere to tredjedeler av den voksne befolkningen mot covid-19 i løpet av neste år. Helsesykepleiere venter spent på hvem som blir satt til å gjøre selve jobben.

Helsearbeidere hjelper pasient opp
Nytt studietilbud for utenlandske sykepleiere i Nordland

I Nordland startes det nå opp med desentralisert tilleggsutdanning for sykepleiere utdannet utenfor EU/EØS. Norsk Sykepleierforbunds fylkesleder ønsker tilbudet velkommen, men kommer samtidig med et lite hjertesukk.

Bildet viser Hanne Charlotte Schjelderup
Video om jordmødres betydning møter kritikk

Norsk forening for allmennmedisin mener en video fra Jordmorforbundet NSF sprer feilinformasjon og kan gi gravide falsk trygghet. Jordmorforbundet kaller kritikken skivebom.

Tromsø sentrum
Høyest opptakskrav i Tromsø

Tallene fra Samordna opptak 2020 ble nylig offentliggjort. Her kan du se hvilke studiesteder som har de høyeste opptakskravene i år.

Reportasjebilder fra Helsesenter for papirløse i Oslo.
Da de frivillige forsvant

Før var det ventelister for å få jobbe som frivillig ved Helsesenter for papirløse migranter i Oslo. Så kom koronakrisen.

Sigurd vil sykle

Fembarnsfaren Sigurd Groven (42) var på sitt aller lykkeligste da det smalt.
Klikk eller trykk for å lese.

Fotomontasje Elsa Brändström
Overklassejenta som ble «Sibirs engel»

Da Hitler ønsket å møte sykepleieren Elsa Brändström, antagelig for å sole seg i glansen av hennes meritter, skrev hun umiddelbart og kortfattet tilbake: «Nein».

Fotomontasje Mary Seacole
I skyggen av Florence

Mary Seacoles innsats under Krimkrigen var nærmest glemt i over hundre år.

Portrett av Toril Parelius, Røde Kors-sykepleier
En sykepleier i skuddlinjen

Libanon i 1979, Somalia i 1990, Rwanda i 1994, Haiti i 2010 – anestesisykepleier og Røde Kors-veteran Toril Parelius (72) har jobbet i noen av verdens tøffeste krigs- og katastrofeområder.

Pressemeldinger om statsbudsjettet
Ser du forskjell på disse pressemeldingene?

De siste fire årene har regjeringen sendt ut relativt likelydende pressemeldinger om statsbudsjettet under tittelen: «Kortere ventetid og økt kvalitet i sykehusene». Dette til tross for at ventetiden økte i fjor.

Bildet viser anestesisykepleier Anja Vasset
Når et barn ikke får puste

Hva er det mest skremmende som kan skje? For ambulansearbeider og anestesisykepleier Anja Vasset var svaret åpenbart.

Portrett av Kaveh Rashidi, lege, forfatter, samfunnsdebatant og blogger
Hver søndag beskriver Kaveh Rashidi et liv som tar slutt

– Alle pasienter på sykehjem burde ha tydelige planer om hva som skal skje dersom de får et akutt illebefinnende, sier lege og forfatter Kaveh Rashidi, som skildrer et nytt dødsfall hver søndag på bloggen 1001liv.com.

Portrett av helsesykepleierstudent ved Oslomed, Anders Jungersen Andresen
Ni mannlige helsesykepleiere i farta

Etter navnebyttet fra helsesøster til helsesykepleier har langt flere menn søkt seg til studiet. Nåløyet er trangt, men totalt er det ni som har fått studieplass i år.

To tabletter i en hånd
Flere feil oppdaget i multidoseruller

I Stavanger, Kristiansand og Trondheim er det oppdaget flere alvorlige feil i pakker med ferdigdoserte tabletter fra Norsk Medisinaldepot, som fra nyttår av leverer til 72 norske kommuner.

Engstelig barn som gjemmer ansiktet i hendene.
Slik opplever unge å bli utsatt for tvang

Det finnes barn i Norge som opplever å bli holdt nede, lagt i belter, isolert og tvangsmedisinert. Denne uken fortalte de makthaverne hvordan slikt faktisk oppleves.

Illustrasjon av menneskegruppe med hver sin snakkeboble.
Les sykepleiernes egne beskrivelser av sin jobbhverdag

Mange sykepleiere uttrykker frustrasjon over arbeidsoppgaver de mener går på bekostning av hva de egentlig burde brukt tiden sin på. Her er et utvalg fritekstsvar fra Sykepleiens spørreundersøkelse.

Foto av surstoffsmokk/iltsut i bruk.
Ti oppfinnsomme sykepleiere

Sykepleiere møter en rekke praktiske utfordringer i sin jobbhverdag, og noen gjør noe helt konkret med dem. Her er ti nyvinninger for helsevesenet som sykepleiere har bidratt med.

Hanne Indrebø og Marianne Dale er sykepleiere og utgjør humorduen Podpikene.
Hvor morsomme er egentlig sykepleiere?

Humor skal være helsebringende, men hvordan bruker egentlig sykepleiere humor i jobbhverdagen? Vi har oppsøkt ekspertise i form av to sykepleiere som også er komikere.

10 loger for podkaster for sykepleiere
10 podkaster for sykepleiere

Enten du vil ha grundig, faglig påfyll intravenøst rett i øret eller bli lettere underholdt på vei til jobb med slentrende sykepleiehumor, så finnes det antakelig en podkast for deg.

Gammel manns hånd i sykehusseng
Stadig flere dør på sykehjem

Tall fra Dødsårsaksregisteret viser at mens stadig færre dør på sykehus og hjemme hos seg selv, øker andelen som dør på sykehjem og andre institusjoner.

Rose på gravstein
Nå dør flest nordmenn av kreft

For første gang er kreft registrert som den hyppigste dødsårsaken i Norge, men det er demensdødsfall som øker mest.

Bildet viser tre personer
Hva bør pasienten få vite om seneffekter?

Mange kreftoverlevende synes de har fått for lite informasjon om seneffekter av behandling. Vi har spurt tre kreftsykepleiere om hva de mener pasienter bør få vite, og når.

Montasje med sitat av helsesykepleier Eirik Nagel Aldrin
Planen var å bli noe actionfylt

Jobben kjennes ekstra meningsfull når elever som har vært innom flere ganger, omsider åpner opp og lar Eirik Nagel Aldrin hjelpe dem med noe vanskelig.

Montasje med helsesøster Daniel Kendrick
Glad for kjønnsnøytral tittel

Hel­se­søs­ter Da­niel Kend­rick me­ner balanse mellom kjønnene er en viktig forutsetning for likeverdige tje­nes­ter.

Portrett av helsesøster Aleksander Finnland Foss
Stolt av å kunne hjelpe

Aleksander Finnland Foss er aller mest stolt av å være helsesøster når han opplever at noen får hjelp av den jobben han gjør.

Portrett med sitat av helsesøster Per Arthur Andersen
Eneste mann blant 59 damer

Det var mange som lurte på om Per Arthur Andersen hadde gått feil da han møtte opp som eneste mann blant 59 kvinnelige helsesøsterstudenter.

Portrett av Jakob Jørstad, beboer ved Hovseterhjemmet i Oslo
Sykehjem med «kino» i kjelleren

Mange sykehjem viser film for beboerne. På Hovseterhjemmet i Oslo tar de det hele litt lenger, med egen «kino» i kjelleren.

Slik blir kartet til

Sykepleien ønsker å sette søkelys på hva kommunene gjør for å rekruttere og beholde sykepleiere, i en tid hvor det er mangel på sykepleiere.

Overfylt strand i Polen
Fyll, fjesing og avklippete fingre

Det heter seg at de fleste ulykker skjer i hjemmet, men det kan skje mye fælt i ferien også. Heldigvis er hjelp å få, selv om du er langt fra både fastlege og fastland.

Portrett av Louise Brown, verdens første prøverørsbarn.
Førti år med prøverørsbarn

25. juli kan den britiske tobarnsmoren Louise Brown feire sin 40-årsdag. Hun er det aller første av verdens nå totalt åtte millioner prøverørsbarn.

Portrett av Lars Emil Fagernes Johannessen
Hvem skal få hjelp først på legevakten?

Hvem skal prioriteres først for øyeblikkelig hjelp? For ikke å snakke om sist? Lars Emil Fagernes Johannessen har forsket på legevaktsorteringen. Hør podkast!

Portrett av sykepleierstudent Camilla Fors-Falkeng som ammer datteren Wilma.
Fullførte praksis med nyfødt baby

17 dager etter at lille Wilma kom til verden, var mamma tilbake på sykehuset – denne gangen for å ha praksis som sykepleierstudent.

Bilde at Wiktor A. Hansen (avdød). Bruker av omsorgsbolig i Gamvik kommune.
– Pappa klarte ikke å tilkalle hjelp

Da faren til Wenche Salomonsen døde i omsorgsboligen sin, hadde det gått et år siden kommunens trygghetsalarmsystem brøt sammen. Erstatningsalarmen han fikk, har datteren lite til overs for.

montasje med smøretraileren til skilandslaget
Nå kommer fødebussen

Skilandslagets gamle smøretrailer er bygget om. Snart sendes den ut på norske veier som verdens første ambulerende fødestue.

Bilder av Raymond Løwer, en bruker som valgte medisinfri behandling ved Ahus.
Raymond Løwer valgte medisinfritt

Da Raymond Løwer (57) først ble spurt om han kunne tenke seg å prøve medisinfri behandling, var han aldri i tvil om svaret.

Tone W. Trøen overtar embetet som stortingspresident etter Olemic Thommesen
En sykepleier er nå nummer to etter kongen

Torsdag klokken 10.20 overtok Tone W. Trøen embetet som stortingspresident. Dermed er en sykepleier nå den høyest rangerte personen i landet etter kong Harald.

Rullestolbruker og gående på en parkeringsplass
Dette klager pasienter mest på

Norske fylkesmenn behandlet i fjor over tre tusen klager fra folk som mente de ikke hadde fått oppfylt sine rettigheter innen helse og omsorg.

mann og kvinne holder et par babysko mellom seg
Mener babyer dør unødig

Bedre oppfølging av innvandrerkvinner, overvektige og eldre mødre kan redde babyliv, mener komiteen bak en ny rapport om dødfødsler.

Eksteriør fra Borgarting Lagmannsrett
Politimann dømt for trusler mot sykepleier

Uttalelser om å «ta» en sykepleier på legevakten, lønte seg ikke for en full politimann, som nå er dømt for sin oppførsel mot henne og to politikolleger.

Nærbilde av kvinne med munnen dekket av hår.
Få varsler om trakassering

Kun én av fem sykepleiere som utsettes for trakassering eller overgrep fra andre ansatte, varsler om hendelsen.

Sykepleier og tv-titter Josten Jørgensen i sofaen foran en episode av "Grey's Anatomy".
Tv-seriers snodige syn på sykepleie

NRK-miniserien <<Stol på meg>> har en sykepleier som hovedkarakter. Det er ikke vanlig, ifølge sykepleier og tv-titter Jostein Jørgensen.

Illustrasjon av forskningsmateriell som går i oppløsning.
Forskningen som forsvant

Resultater fra én av fem kliniske studier på norske pasienter er gjemt bort eller glemt, viser en gjennomgang.

Bildet viser duoen bak Helsepodden: Johnny Advocaat-Vedvik (t.v.) og Andreas Segrov
Vil endre helsevesenet med ny podkast

– Vår ambisjon er å skape endring i Helse-Norge. Hvis ikke ville dette vært helt meningsløst, sier sykepleier, konsulent og nå podkaster Johnny Advocaat-Vedvik.

Berit og Bardo Rolseth med medisindispenseren Pilly hjemme på kjøkkenet i Selbu
Berit, Bardo og pilleboksen

Noen ganger oppfører de seg ikke som de skal. Likevel er dingsene som dukker opp i hjemmene hos de eldre en del av noe Værnesregionen satser videre på.

Portrett av Hans Nielsen Hauge
Digitaliserings­predikanten

Selv om Norge har brukt mye ressurser på digitalisering i helsevesenet, ligger vi langt bak når det gjelder å hente ut gevinster, mener Hans Nielsen Hauge, som likevel har trua.

Bildet er et portrett av lege Eirin Ellensen på en AMK-sentral med Norsk indeks for medisinsk nødhjelp i hendene.
Når det piper i nødtelefonen

Hvis du ringer 113, har personen du får snakke med, en livsviktig mappe på 94 trykte sider foran seg. Den har Eirin Ellensen tatt doktorgrad på.

Bildet viser en klokke som skvises som en sitron.
Hevder tidspress dreper

Flere dør etter operasjon når sykepleiere ikke har nok tid til å utføre sine oppgaver, ifølge en fersk analyse av data fra over 400.000 pasienter

En skål med fargerike medisiner.
Mye medisin til overs

Minst to av tre opererte amerikanere bruker ikke opp sine foreskrevne, smertestillende medisiner og har liten kontroll over restene, ifølge en amerikansk undersøkelse.

Portrett av Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H)
Vil styrke fortrinnsretten til deltidsansatte

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie går nå inn for en lovendring som skal styrke deltidsansattes fortrinnsrett ved nyansettelser. Bakgrunnen er sykepleier Solveig Brattgjerds mangeårige kamp, som i fjor endte med tap i Høyesterett.

Caroline Farsjø er doktorgradsstipendiat på det treårige prosjektet Appetitt, som utvikler og tester en nettbrettsapplikasjon som skal hjelpe eldre med ernæringsmessige utfordringer.
Appetittvekkeren

Kan en app få eldre til å spise mer og bedre? Sykepleier Caroline Farsjø har testet, og nå kan du gjøre det òg.

Ung mann sitter med mobil bak gardin.
Digitalt engasjement

Teksting og skyping med helsepersonell kan bidra til at unge pasienter holder engasjementet oppe, ifølge ny britisk studie.

Bildet er en illustrasjon av to høstlige trær som kysser.
Klarere i toppen med mye sex

Eldre som hadde sex ofte, skåret bedre enn sine jevngamle da de ble testet på ordhukommelse og visuell observasjonsevne.

Bildet viser en kvinne som holder opp et hjerte nær brystet.
Kort vei fra pupp til hjerte

Amming kan redusere mors risiko for fremtidige hjertelidelser med opptil 20 prosent, hevdes det i ny studie.

Bildet viser en knust brusboks.
Ber gravide drikke mindre brus

– Dette er et veldig konkret tiltak vi mener kan ha stor effekt, sier Jacob Holter Grundt, som forrige uke forsvarte sin doktorgradsavhandling om barn, fedme og overvekt.

Portrett av kreftsykepleier Berit Hofset Larsen
Livets siste dans

– Sykepleiere må stole mer på egen vurdering, sier sykepleier Berit Hofset Larsen, som har jobbet med alvorlig kreftsyke i over 20 år.

Bildet viser en knekket sigarett.
Mindre vold etter røykeforbud

Etter at psykiatriske sykehus i London strammet inn på røykereglene, sank antallet voldsepisoder med nærmere 40 prosent.

Nærbilde av en diende baby.
Derfor slutter noen å amme tidlig

Mors alder og utdanning, men også fødemetode og permisjonslengde, kan påvirke når hun slutter å amme, ifølge svenske forskere.

Helsekalender: En dag for alt

Med over 100 helserelaterte merkedager i året, er det fort gjort å gå glipp av den som gjelder nettopp deg og dine. Her er derfor en liten oversikt.

Bildet er et portrett av doktorand Knut Ove Æsøy som mater hønene sine.
Forsvar av den sunne fornuft

Sykepleieres verdifulle erfaring ofres i dag på vitenskapeliggjøringens alter, hevder Knut Ove Æsøy.

Bildet viser NSF leder Eli Gunhild By som trener med manualer.
Nye fysiske krav til sykepleiere

(For ordens skyld: Aprilspøk!) NSF vil innføre krav om styrke og kondisjon til norske sykepleiere etter modell fra Politihøgskolen.

Bildet er et portrett av Stine Torp Løkkeberg.
De aller vanskeligste samtalene

Helsepersonell må ofte overbringe grusomme beskjeder om prognoser, diagnoser og død. Stine Torp Løkkeberg har studert den vonde samtalens kunst.

Illustrasjonen viser et hjerteformet stetoskop rundt en familie.
Kunsten å snakke med en lege

Funksjonshemmede barn får lettere hjelp når foreldrene tilhører samme sosiale klasse som legestanden, hevdes det i ny doktorgrad.

Portrett av Åshild Fause, førsteamanuensis ved Institutt for helse- og omsorgsfag på Universitetet i Tromsø.
Lanserer nettkurs i sykepleiehistorie

Fra og med lunsjtid i dag kan interesserte fra hele verden fordype seg i europeisk sykepleiehistorie, via et Tromsø-utviklet nettkurs.

Studenter får opplæring i bruk av veneflon.
Praksis trumfer karakterer

Toppkarakterer gir deg ikke nødvendigvis jobb hvis praksiserfaringen halter, skal vi tro en fersk undersøkelse blant norske sykepleierledere

Her er studentene mest fornøyd

Sykepleierstudenter i Bergen og Kristiansand er mest tilfreds, mens Ålesund synker til bunns på årets studiebarometer fra Nokut.

Bildet viser øvre del av Haukelands-uniformen med cape.
Kledd for anledningen

Borgerlige idealer, sømmelighet, kvinnefrigjøring, hygiene og fargen av blod – det er mange grunner til at sykepleiere har kledd seg som de har.

En ordsky basert på beskrivelser av sykepleierelatert forskning i 2016.
En viss oversikt

Sykepleiere bidrar stadig mer til forskning. Nå mener fagfolk det er på tide å få oversikt over hva vi egentlig forsker på.

En ordsky basert på beskrivelser av årets sykepleierelaterte doktorgrader.
Dette skriver sykepleiere doktorgrader om

En gjennomgang av årets doktorgrader byr på mye mestring, kommunikasjon og livskvalitet, og heller lite legemiddelhåndtering, sårbehandling og ernæring.

Hele 93 prosent av de spurte i en britisk undersøkelse sier de stoler på at sykepleiere snakker sant.
Stoler mest på sykepleiere

Sykepleiere nærer større tillit fra befolkningen enn både leger, lærere og dommere ifølge to nye spørreundersøkelser.

Bildet er et portrett av forsker og kirurg Karl Øyri.
Friske fremtidsvyer

– Dersom du i fremtiden er 250 år og syk, vil du kunne ha teknologi rundt deg hjemme som gjør at du slipper innleggelse, spår Karl Øyri.

Bildet er et portrett av Jan Helge Solbakk.
Æres den som ære krever

Etablerte forskere innen medisin tvinger til seg urettmessig medforfatterskap av vitenskapelige artikler, hevdes det. Sykepleiere går foreløpig fri for kritikken.

Bildet viser rørkobling med tre ventiler.
Litt bedring med pakkeforløp for kreft

En ny rapport indikerer at innføringen av pakkeforløp for kreft kan ha hatt en positiv, men liten effekt på folks oppfatning av tjenestetilbudet.

Bildet er et portrett av Kjetil Moen, som har forsvart sin doktorgrad om det å jobbe med død og døende.
De som ser døden i øynene

Jobber du tett med døende, gjør det gjerne noe med deg. Sykehusprest Kjetil Moen ville finne ut hva.

Ethan Hawke i filmen "Gattaca".
Reinspikka science fiction

Et tvers igjennom kunnskapsbasert helsevesen med avansert velferdsteknologi og full kontroll i alle ledd – er det sikkert at det er så lurt, da?

Bildet viser en eldre mann som spiller bowling med Kinect.
Dataspill for helsas skyld

Det vanker sleivete kommentarer og latter under grå lugger når det er tirsdag og bowlingdag i Drammen.

Bildet viser en sykepleier i en korridor.
Når sykepleiere mobbes på jobb

​Sykepleiere som utsettes for mobbing på arbeidsplassen, vil sjelden klare å løse problemet alene. Tvert imot kan det gjøre vondt verre.

Bildet viser forsker Roger Ekeberg Henriksen foran en kjøledisk.
Svangerskap, stress og sukkersug

Kjenner du deg ekstra fysen på noe søtt om dagen? Da kanskje det ikke står så bra til på privaten? Roger Ekeberg Henriksen fant interessante sammenhenger i mor og barn-undersøkelsen.

Bildet er et portrett av professor Marit Kirkevold.
Forskerskole i gang

Denne uken benket 17 doktorgradsstipendiater seg – de aller fleste av dem sykepleiere – som første kull på en forskerskole dedikert til kommunale helse- og omsorgstjenester.

Bildet viser en eldre mann som spiller bowling på storskjerm ved hjelp av Kinect.
Helse­fremmende highscore-jakt

Dataspilling kan være så medrivende og artig at du riskerer å bli frisk av det. Hør Sykepleiens podcast om helsefremmende spill.

Bildet viser spesialsykepleier Merete Egeland (t.v) og pasient Audhild Mathiesen.
Det kompliserte ved en enkel telefon­samtale

En telefonsamtale mellom sykepleier og pasient før operasjon kan være nyttig for alle parter, men mye må klaffe for å få satt et slikt, tilsynelatende enkelt, tiltak i system.

Bildet viser forsker Ragnhild Hellesø på sitt kontor.
Melding med hjem

Innføringen av elektroniske meldinger mellom sykehus og kommune har gitt utilsiktete, positive ringvirkninger, blant annet for sykepleiere.

Bildet viser forskerne Elin Børøsun (t.v.) og Cecilie Varsi.
Ikke bare å trykke på en knapp

Det er mulig e-helse vil revolusjonere sykepleietjenesten, men i så fall befinner vi oss fremdeles i revolusjonens tidlige fase, mener forskerne Elin Børøsund og Cecilie Varsi.

7 grunner ...

... til at alt må bli annerledes.

Bilde av Gonzalez i en sansehage foran et lysthus.
Terapeutiske oaser

– En sansehage skal stimulere alle sanser, sier Marianne Thorsen Gonzalez, som mener norske sykehjem gjør mye riktig utendørs.

Illustrasjonen viser en sykepleier med ulike forskningselaterte ikoner.
Fordeler forsknings­midler mer strategisk

Fra og med i år fordeler NSF sine forskningsmillioner mer strategisk til utvalgte tema. Målet er blant annet å stimulere til at flere sykepleiere tar doktorgrad

Bildet viser fire medlemmer av programrådet for pårørendeforskning ved Universitetet i Stavanger. Fra venstre: Heidi Dombestein, Kristin Humerfelt, Anne Norheim og Helene Hanssen.
På lag med pårørende

Forskning om pårørende har vært fragmentert og knyttet til enkeltdiagnoser, men de siste årene har et nettverk forsøkt å samle krefter på feltet.

Illustrasjonen viser en folkemengde med fremhevede enkelthoder.
Når du minst venter det

Du har kanskje kviet deg for den dagen noen plutselig roper om hjelp – på flyet, kafeen, stranden eller gaten – og du er den som må trå til. Her er 14 historier fra sykepleiere som opplevde det.

Kristin Brubakk
Fem sykepleiere om bord

Kirsten Brubakk (50), Fredrikstad. Forbundsstyremedlem i NSF og konserntillitsvalgt Helse Sør-Øst. Sykepleier siden 1992.

Gulla Nyheim Gramstad
En blodig juleferie

Gulla Nyheim Gramstad (76), Oslo. Utdannet psykiatrisk sykepleier, men har jobbet innen mange felt i Norge og utlandet. Sykepleier siden 1962. Pensjonert som sykepleier, men har hatt faste oppdrag som skribent siden 2004.

Gry Ødegård
Mannen i treet

Gry Ødegård (47), Bamble. Jobber ved Marie Treschows sykehjem i Tønsberg, og har ellers erfaring fra hjemmetjeneste og sykehus. Hjelpepleier i 20 år. Sykepleier siden 2011.

Ann Mari Bjørkedal
Krise på kaféen

Ann Mari Bjørkedal (34), Ørsta. Jobber på en sykehjemsavdeling med langtidspasienter. Sykepleier siden 2010.

Toril Helene Schwarz
En annerledes førtiårsdag

Toril Helene Schwarz (62), Narvik. Smittevernsykepleier ved Universitetssykehuset Nord-Norge, avdeling Narvik. Sykepleier siden 1978.

Monika Ravik
Psykotisk i lufta

Monika Ravik (50), Porsgrunn. Høyskolelektor og stipendiat ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Har tidligere jobbet ti år på sykehus. Sykepleier siden 1990.

signe maria mose lyseggen
Den livløse jenta i vannet

Signe Maria Mose Lyseggen (39), Oppegård. Avdelingsleder i Ski kommune. Sykepleier siden 2000.

Lisbeth Storvik
Etter festen

Lisbeth Storvik (51) Trondheim. Jobber på sykehjem, men har lang fartstid fra nevro- og hjertekirurgisk intensivavdeling, 
St. Olavs hospital. Sykepleier siden 1995.

Kristin Wåle
Nybakt mor ble jordmor

Kristine Wåle (28), Tønsberg. Jobber i hjemmetjenesten. Sykepleier siden 2012.

Tone Hestad Storebø
På vei ned i dypet

Tone Hestad Storebø (50), Askøy. Jobber på urologisk poliklinikk, Helse Bergen HF og er leder av NSFs faggruppe for urologiske sykepleiere. Sykepleier siden 1989. 

Den fryktede beskjeden

Cecilie Forkerud (26), Sørum. Tar master i helsesøsterfag og jobber i hjemmetjenesten ved siden av. Sykepleier siden 2011.

Silje Grønli
Edru på et øyeblikk

Silje Grønli (28), Nittedal. Jobber på avdeling for psykisk helse, Røysumtunet. Sykepleier siden 2015.

Michael Hartmann
Overdose i gresset

Michael Hartmann (42), Oslo. Jobber på legevakt. Sykepleier siden 2015.

Bildet viser nyfødte Oscar i armene til pappa Alexander Perez, med spesialsykepleier Inger Kopland bak.
Når babylykken uteblir

I Tromsø skal Oscar og flere hundre andre babyer hjelpe forskere med å finne ut hvorfor noen mammaer og pappaer kan bli veldig lei seg, og hva dette har å si for de små.

Bildet viser en stor samling mennesker.
Dette frykter vi mest

Kreft er det nordmenn frykter aller mest av sykdom og lidelser, og de frykter det langt mer enn det som faktisk topper dødsstatistikken.

Illustrasjonsmaleri av Robert A. Thom som viser Laënnec bruke sitt stetoskop på et barn.
200 år med kroppslyder

Den franske legen Rene Laënnec syntes det var så flaut å legge øret rett mot brystet til en kvinnelig pasient at han fant opp stetoskopet.

Portrett av Melinda Ashley Meyer DeMott.
Vil gi asylbarna fotfeste i livet

Når Melinda Ashley Meyer DeMott i dag hjelper mindreårige flyktninger med å finne fotfeste, kan hun bruke erfaringer fra sin egen barndom.

Portrett av Petter Gustavsson.
Stressa og utbrente sykepleiere

Rundt én av tre svenske sykepleiere vurderer seriøst å finne seg noe annet å gjøre i løpet av de første årene i yrket. Hør mer om hvorfor i denne episoden av Sykepleiens podcast.

Bildet viser professor Ingunn Elstad på Skansen i Tromsø.
På flukt i nord

Sykepleiere spilte sentrale roller under tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms under andre verdenskrig. Professor Ingunn Elstad i Tromsø forteller om den dramatiske perioden i norsk historie.

Bildet viser stipendiat Maren Falch Lindberg og lederen av kneoperasjonsavdelingen ved RNIITO i St. Petersburg, Nickolay Kornilov.
Russisk samarbeid ga raskt resultat

Det tok ikke mange ukene før doktorgradsarbeidet til Maren Falch Lindberg kom kneopererte russere til gode. Forskningssamarbeid med kjempen i øst beskrives som sterkere og viktigere enn noensinne.

Bildet viser Unni Hembre (t.v.) ved HiOA og sykepleierstudent og litteraturkritiker Cathrine Krøger.
- Totalt uforståelig tåkeprat

Litteraturkritiker i Dagbladet, Cathrine Krøger, er ikke nådig i sin dom over pensum og undervisning ved sykepleierutdanningen hun nå har begynt på. Vi lot henne møte instituttleder ved HiOA, Unni Hembre, til debatt.

Bildet viser en sykepleier foran en futuristisk dataskjerm.
Ønsker bedre datatilgang for sykepleiere

– Sykepleiere må få bedre tilgang til pasientdata for å minske infeksjonsrisikoen, mener Anne Mette Koch, som nylig forsvarte sin doktorgrad om helsetjenesteassosierte infeksjoner på sykehus og sykehjem.

Birgitte Graverholt er første norske sykepleier som mottar stipendet Harkness Fellowship.
Prestisje­stipend til norsk sykepleier

Som første norske sykepleier er Birgitte Graverholt tildelt millionstipendet Harkness Fellowship. Hun kan dermed se frem til et helt år med forskning, nettverksbygging og unik tilgang til fagmiljøer i USA.

Portrett av Anne Marie Lunde Husebø, som har skrevet doktorgradsavhandling om trening under brystkreftbehandling.
Kreft­pasienter trenger trenings­støtte

Dørstokkmila blir ikke mindre av brystkreftoperasjon og cellegiftkur. Anne Marie Lunde Husebø har sett på hva som kan motivere til fysisk aktivitet.

Øretelefoner på en sykepleier.
Hør Sykepleiens nye podcast!

I dag lanseres Sykepleiens podcast. Her kan høre de første episodene, og oppdatere deg om blant annet sansehager og kunnskapsbasert praksis.

Bildet viser helsepersonell som triller rullestolbrukere.
Avdekker store kompetansehull i eldreomsorgen

Ansatte i eldreomsorgen gjenkjenner ikke sykdomsforverring og setter ikke i gang riktig tiltak til rett tid, ifølge en ny undersøkelse. At «alle skal gjøre alt» trekkes frem som én av flere årsaker.

Bildet viser silhuetten av en kvinne ved et vindu med urban utsikt.
Når sykdom skaper isolasjon

Isolasjon, økonomisk bekymring og kulturforskjeller kan forsterke og forlenge helseplager hos innvandrerkvinner.

– Det er viktig at helsepersonell fanger opp ensomheten, sier doktorgradsstipendiat Line Nortvedt.

Illustrasjonen viser en oppslått bok med ulike grafer som kommer ut. Over svever en klode med symboler rundt. Et diplom ligger over kloden. Nederst til høyre står teksten "Doktorgrad".
Nye doktorgrader av sykepleiere

Sykepleiefagets kunnskapsgrunnlag berikes med stadig flere doktorgradsavhandlinger. Her er noen av de nyeste, for deg som ønsker å holde deg oppdatert:

Illustrasjonen viser fem menneskefigurer i enden av hver sin pil.
Kraftig ommøblering i helse­forvaltningen

Ved årsskiftet ble en rekke etater innen norsk helseforvaltning flyttet på og nye enheter opprettet. – Slike omorganiseringer koster alltid mer enn man tror, påpeker professor.

Bildet viser beboer Marit Torp som inntar middagsmaten ved Løten helsetun.
Nylaget eller oppvarmet mat for de eldre?

Nedkjølt middag som kan varmes når det passer, eller nylaget varmmat til faste tider? På Hedmark har Stange og Løten har valgt hver sin løsning.

Bildet viser et måltid ved Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal, institusjonen som vant konkurransen «Gylne måltidsøyeblikk».
Appetittvekkelsen

Svært mange ønsker å løfte sykehjemsmat og -måltider til nye høyder – tiden vil vise hva som monner.

Bildet viser et kinopublikum sett bakfra.
En sykepleier i salen

Vi vil gjerne høre om den gangen du måtte trå til som sykepleier – utenom arbeidstid og -sted.

Bildet viser Kine Haugen på kjøkkenet til Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal.
Her lages Norges beste sykehjemsmat

Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal ble i dag utnevnt til nasjonal vinner i konkurransen «Gylne måltidsøyeblikk».

Bildet viser beboere ved Sør-Odal gamlehjem i Hedmark, som ser fjernsyn for første gang høsten 1960.
Fjernsyn for første gang

Høsten 1960 fikk de eldre på det som den gang het Sør-Odal gamlehjem, se tv for aller første gang. I dag har hjemmet lisens for 100 tv-apparater fordelt på 78 beboere.

Bildetmontasjen viser lege Lorenz Nitter til venstre og daglig leder ved Orkerød sykehjem, Sissel Ruud-Hansen.
Debatt om demens i Moss

Frontene er steile i debatten om demenssatsing i Moss etter at driften av Orkerød sykehjem ble overlatt til Norlandia.

Bildet viser to eldre kvinner sittende ved et vindu.
– Puslete kompetanseløft

En økning på 30,7 millioner kroner til grunn-, videre- og etterutdanning av ansatte i omsorgstjenestene, foreslår regjeringen. – Puslete, synes NSF-lederen. Hun minner om et valgkampløfte om videreutdanning for 15 000 sykepleiere.

Bildet viser lederen av Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By
Savner øremerking

NSF-leder Eli Gunhild By er skuffet over at midler til skolehelsetjeneste og helsestasjoner heller ikke denne gangen er øremerket.

Bildet viser Bjørkeliga bokollektiv for personer med demens i Gjøvik.
Her serveres middagen sent, men godt

Ingen hadde forutsett det som skjedde da middagen til beboerne på Bjørkelia bokollektiv i Gjøvik ble forskjøvet med to timer.

Bildet viser sykepleier Frøya Marie Vinjar Eid.
Jenta som ­­ble sykepleier

I sommer ble Frøya Marie Vinjar Eid sykepleier. Hvordan gikk det til? Alle har sin historie. Her er én av dem.

Bildet viser et skjermbilde fra en tidlig versjon av gulsott-appen Picterus.
Ønsker å redde nyfødte med gulsott-app

Kameraene på smarttelefoner er nå så gode at de kan brukes til å diagnostisere gulsott hos nyfødte. En norskutviklet app til formålet er i ferd med å bli en realitet.

Bildet viser helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Lite nytt fra Høie om videre­utdanning av sykepleiere

Erna Solberg lovet tidligere i valgkampen videreutdanning for 15 000 sykepleiere og 1,8 milliarder til kompetanseløft. Helseminister Høie ble bedt om å konkretisere løftet, men vil ikke ut med detaljer før etter valget.

Studenter tier om skader

Mange studenter som skades i praksis, melder ikke fra, og de som gjør det, blir ofte ikke fulgt opp.

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i debatt
Solberg lover videre­utdanning til 15.000

Statsminister Erna Solberg lovet øremerkete midler til videreutdanning av 15 000 sykepleiere da hun i dag møtte Jonas Gahr Støre til helsedebatt.

Joanne Loewy og Julia Mangersnes på Barneplassen i Vigelands-anlegget.
Viten­skapelig vuggesang

Nøye tilpasset musikk kan få premature barn til å puste, spise og sove bedre, ifølge nyere forskning. Metoden «First Sounds: Rhythm, Breath, Lullaby» er tatt i bruk i en rekke land, og Norge kan snart stå for tur.

Bildet viser Bent Høie
– Slik vil jeg bli tatt vare på

«Hvem håper du vil ta seg av deg dersom du blir pleietrengende?». Vi spurte politikere, fagforeningsledere og andre personer med makt og meninger innen norsk eldreomsorg. 

Bilde av forsker Runar Bakken.
Trenger menn i fremtiden

Blir sykepleieryrket mer attraktivt for menn, øker rekrutteringsmulighetene til det dobbelte.

Bilde av Arnfinn Sundsfjord
Sykepleierne anbefaler yrket

I en spørreundersøkelse utført av Sykepleien blant 2900 sykepleiere i kommunenes hjemmetjeneste og eldreomsorg, sier 66 prosent at de vil anbefale sykepleieryrket til dagens unge. 

Bildet viser et veiskilt merket «Sjukehus».
Forsvarer akutt­beredskapen ved lokal­sykehus

– Et sykehus opphører å være et fullstendig sykehus dersom akuttberedskapen legges ned, sier samfunnsøkonom Roar Eilertsen, som nylig la fram rapporten «Kvalitet og nærhet – lokalsykehusenes rolle».

Bildet viser to fingre som løfter noen mynter fra en stabel.
Sykepleier­leder raser mot kommunal lønnspolitikk

Lønnen til en ny, mannlig kommunalsjef var det som fikk begeret til å flyte over for Sykepleierforbundets hovedtillitsvalgte i Porsgrunn. Siri Sørli kaller kommunens lønnspolitikk diskriminerende.

Bildet viser Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på talerstolen.
Sykepleiere flest ville stemt Ap

Arbeiderpartiet hadde fått rent flertall på Stortinget dersom sykepleiere fikk bestemme, ifølge en ny undersøkelse. 

Tønsberg blir første «pasient­sikre» kommune

Nå skal risikoen for å bli skadet ved opphold på sykehjem, bruk av hjemmehjelp eller besøk hos fastlegen reduseres betraktelig. Tønsberg er først ut som «pasient- og brukersikker kommune».

Bildet viser en kvinnehånd som peker på en plakat med ulike nasjonalflagg.
Fattige land tappes fortsatt for sykepleiere

I dag, 12. mai, markeres Den internasjonale sykepleierdagen rundt om i verden. Samtidig er nettopp internasjonalisering av sykepleierstanden en økende, global utfordring.

Bildet viser en gjeng unge studenter utendørs.
Rekordmange vil bli sykepleiere

Hele 12.362 personer har sykepleierutdanning som sitt førstevalg til høstens studier. Dette er en økning på 17,5 prosent fra året før, og sykepleie er dermed blant studiene som øker mest i popularitet.

 

Bildet viser tre badeender i henholdsvis fotballdrakt, sykepleieruniform og politiuniform. Øynene er sensurert.
Hvilken badeand tror du er jente?

Det er ikke mye inspirasjon å hente i leketøyshyllene for barn som vil leke sykepleier. I alle fall ikke for gutta.

Bildet viser ALS-pasient Odd Arne Bøe i en sykehusseng. Spesialsykepleier Tone Lahaug Nilsen står ved siden av.
Hjelp gjennom ALS-jungelen

Pasienter med ALS må forholde seg til mye og til mange. I Vestre Viken kan de bare ringe spesialsykepleier Tone om det er noe.

Bildet viser tilfeldige sifre spredd utover.
Ikke nok å være god i matte

Sentrale aktører vil ha strengere opptakskrav til sykepleierstudiene. Da er mattekunnskap viktig, men langt fra nok.

Bildet viser Cecilie Engum Blakkestad og Lars-Petter Andreassen fra Røde Kors hjelpekorps på en snøscooter.
15 påskeferier som frivillig i fjellet

Hver påskeferie siden 2001 har Cecilie Engum Blakkestad dratt til fjells for å hjelpe dem som måtte trenge det. Da er sykepleiererfaringen god å ha.

Bildet viser et stokkhåndtak med mennesker ute av fokus i bakgrunnen.
Når et hjem blir noe annet

Det er en krevende øvelse å gjøre sykehjem om til helsehus forbeholdt rehabilitering og korttidsopphold. I Oslo har det vært mange hensyn å ta, ikke minst for de som bor på hjemmet fra før av.

Bildet viser en kvinne som holder et opprevet hjerte mot brystet.
Den forbudte kjærligheten

Pleier og pasient bør ikke bli kjærester, men nøyaktig hvor grensene går, er ikke alltid åpenbart.

Bildet viser eksteriør av Nykøbing Falster Sykehus.
Sykepleier siktet for trippeldrap

En sykepleier i Danmark er siktet for å ha drept tre pasienter og forsøkt å drepe en fjerde under en nattevakt på sykehus.

Bildet viser en bokstabel med et stetoskop på.
Professorene kommer

Norge har nå passert 100 professorer i sykepleie. Og langt flere skal det bli.

Bildet viser forbudsskilt med et flysymbol.
Ber sykepleiere unngå Norwegian

Så lenge Norwegian-streiken pågår, bør sykepleiere tenke seg godt om før de velger å fly med selskapet, råder forbundsleder i NSF, Eli Gunhild By.

Bildet viser en ung lege som kysses på kinnet av en eldre pasient.
Vil styrke legetilbudet på sykehjem

Norske sykehjemsbeboere har blitt skrøpeligere og mer pleietrengende. Nå oppfordres kommuner og stat til å gi dem et bedre legetilbud på selve hjemmet.

Bildet viser to hender som holder hverandre
– Jeg ville ikke la henne dø alene

Ida Ramsrud reagerte sterkt da institusjonen hun jobbet på ikke ville kalle inn ekstra personell for å sitte hos en døende pasient. Ifølge Rådet for sykepleieetikk er det blitt langt vanligere å dø alene på norske sykehjem.

Bildet viser beboere i en stue på et sykehjem
Uverdig hverdag for eldre

Ydmykelser, krenkelser og uverdige forhold er del av hverdagen på skandinaviske sykehjem, ifølge ny studie.

Annonse
Annonse