fbpx Sykepleie og pietisme, hånd i hånd Hopp til hovedinnhold

Sykepleie og pietisme, hånd i hånd

Bildet viser Kristin Kavli Adriansen.

Pietismen har påvirket sykepleien i Rogaland, men også vært med på å konservere faglige idealer, viser Kristin Kavli Adriansens doktorgrad.

Pietismens vekt på kall og streng selvdanning ­harmonerte med faglige idealer i sykepleien. Det kommer frem i Kristin Kavli Adriansens ph.d.-grad Et kvinneyrke tar form. ­Sykepleie i Rogaland 1870–1970.

Adriansen er ansatt på Universitetet i Stavanger.

Konservert faglige idealer

Pietistisk kristendom har påvirket Rogalands kultur og sosiale ut­vikling, blant annet sykepleien. Men pietismen har også konservert de faglige idealene.

Rogaland fikk ikke egen sykepleier­skole før i 1920. I motsetning til andre­ steder i landet, var det verken­ den pietistiske lekmannsbevegelsen, offentlige myndigheter eller sykehuseiere som tok initiativ til formell utdanning av sykepleiere. Den første sykepleierskolen var et verdslig­ kvinne­initiativ i regi av Stavanger ­Sanitetsforening. Neste skole ble startet av Stavanger Røde Kors i 1946.

Kunnskap og ferdigheter

Ifølge Adriansens avhandling, formet skolene den lokale sykepleien gjennom tydelig vekt på kall og disiplin, men med et ufravikelig krav om å bli dyktig gjennom kunnskap og ferdigheter.
Forståelsen av kall har endret seg, men kallets idé om å hjelpe lever.

Kilde: Universitetet i Bergen

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse