fbpx Skifter ut sykeseng med sykestol Hopp til hovedinnhold

Skifter ut sykeseng med sykestol

Aslaug Skauen, sykepleier og konstituert avdelingssjef på akuttmottaket ved Stavanger universitetssykehus

Når pasienten får stol i stedet for seng, blir det bedre både for økonomien og pasienten, mener Aslaug Skauen på akuttmottaket i Stavanger.  

Det føles bedre å sitte i en stol med en kaffekopp i hånden og med en sykepleier i nærheten, sa Aslaug Skauen på NRKs morgennyheter 1. juni.

Skauen er s ykepleier og konstituert avdelingssjef på akuttmottaket ved Stavanger universitetssykehus (SUS).

Saken i radioen handlet om at akuttmottaket har opprettet en stolkrok. Pasienter med lettere skader får tilbud om stol, i stedet for seng.

SUS har lenge vært på toppen av korridorpasientstatistikken. Etter at stolordningen kom, ser statistikken penere ut.

Fra døgn- til dagpasienter

– Hvorfor tilbyr dere stol, ikke seng?

– Fordi vi vil tilby poliklinikk til pasienter som tidligere ville blitt innlagt. Dette er del av «fra døgn til dag-prosjektet», forteller Aslaug Skauen.

– Hvilke typer pasienter er det snakk om?

– Eldre, for eksempel. Når vi unngår å ha dem i seng, får vi lettere se funksjonsnivået deres. Vi snakker om pasienter som i utgangspunktet er stabile. En del er henvist til oss for å bli vurdert. Noen blir ferdigbehandlet i mottaket, andre får en time i hånden til poliklinikken.

Trenger ikke å faste på korridor

– Hva mener du med «time i hånden»?

– En stabil pasient med mulig ulcus kan reise hjem fra akuttmottaket med en time til gastroskopi et par dager senere. Faste kan pasienten gjøre hjemme i stedet for å bli lagt på korridor.

– Men noen ønsker seg vel en seng uansett?

– De som ønsker seng, får seng. Vi har rundt 100 pasienter i snitt på en dag, og cirka 15 av dem er i stol. Omtrent 20 prosent blir ferdigbehandlet i mottaket. I snitt kan 15-25 pasienter dra hjem daglig.

Har redusert liggetiden

– Færre korridorpasienter er det blitt også?

– Betydelig færre. Liggetiden per pasient i akuttmottaket er redusert med en halv time på en måned, sier Skauen.

– Hva skjedde?

– Ting skjedde samtidig. Stolene kom 20. april og prosjektene «pasient til rett plass» og «døgn til dag» startet, men vi vet ikke om det er grunnen. Vi følger med på antallet korridorpasienter på intranettet. Vi ser at det går ned.

Slipper blåskjorten

– Dere byr på stol og kaffe – med sykepleier?

– Sykepleierne har ansvar for stolkroken. Stolene har hjul, så vi drar dem gjerne til triage og behandlingsrom. Tidligere var det viktig å kle av pasientene, få på dem de blå skjortene og legge dem i seng. De skulle være klar til å bli undersøkt av lege.

– Vil noen fortsatt ha på blåskjorten?

– Ingen har uttrykt ønske om det.

Tenkte på de eldre

– Hva sier legene?

– Det er selvfølgelig en innkjøringsfase, men både sykepleiere og leger er positive til alternativ organisering.

– Hvor kom ideen fra?

– Stolideen var min. Vår nye direktør er sykepleier. Hun oppfordret oss til å tenke på at alle kan gjøre noe for å forbedre oss, både når det gjelder kvalitet og økonomi. Jeg tenkte på eldre pasienter, og formidlet stolideen. Hun likte den og bevilget midler til innkjøp av stolene. Hvis vi unngår å bruke 20 senger i døgnet, sparer vi en million på et år. Da har vi snart spart inn utgiftene til stolene.

Ser friskere ut i stol

– Man kan ligge i stolen og?

– Ja, helt flatt. De brukes blant annet på dagkirurgen også. Forskning viser at pasienter, særlig eldre, ikke har godt av å ligge i seng.

– Hvorfor ikke?

– De blir pasifisert, musklene svekkes. I stol ser man friskere ut, og man føler seg friskere. De blir mindre sykeliggjort. Vi kan gi intravenøs behandling, vi kan observere, pasientene føler seg ivaretatt og får bedre service,  sier Aslaug Skauen.

Hvis vi unngår å bruke 20 senger i døgnet, sparer vi en million på et år.
Aslaug Skauen, leder på akuttmottaket

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse