fbpx Får ikke sykmelde seg selv mer Hopp til hovedinnhold
Ansatte i Mandal kommune:

Får ikke sykmelde seg selv mer

Til tross for gode resultat får ikke ansatte i Mandal kommune fortsette med 365 dagers egenmelding. 

– Uheldig, sier Mandals personalsjef. Nå har kommunen søkt om utvidet rett ut 2017.

Fått varsel

Fra 2008 har «Tillitsprosjektet» i Mandal kommune samt en dispensasjon fra Folketrygdloven gjort at de 1200 ansatte kan sykmelde seg selv opptil 365 dager uten å kontakte lege.

Samtidig har de sykmeldte blitt tett fulgt opp av sin nærmeste leder. Resultatene har vært gode og både ansatte og kommuneledelsen vil gjerne fortsette med ordningen.

Sykepleien hadde reportasje i nummer 4, 2010 fra fornøyde sykepleiere ved sykehjemmet i Mandal og et regjeringsoppnevnt arbeidsutvalg anbefalte ordningen høsten 2010. Men nå har Arbeids- og sosialdepartementet varslet at det må bli en slutt på denne ordningen fra 1. januar 2016.

– Feil metode

– Det synes vi er uheldig. Vi har sendt brev til departementet og bedt dem se på det på nytt. Prosjektet vårt skal gå ut 2015, og departementet har bedt om evaluering i mars 2016. Dersom denne evalueringen viser fortsatt god effekt som tilsier en fortsatt dispensasjon, kan vi risikere å måtte gjøre to omstillinger i løpet av kort tid. Det blir paradoksalt, sier Tore Neset, personalsjef i Mandal kommune.

En evalueringsrapport fra Universitetet i Agder kom i 2012. Den viste ingen nedgang i sykmeldinger, men den tok kun utgangspunkt i Mandals tall fra og med det året prosjektet startet til og med medio 2011. Dermed ble den kraftige nedgangen som var første året prosjektet startet, utgangspunktet som resten av årene skulle sammenlignes med.

– Det var feil metode. Man kan ikke måle om et tiltak har hatt effekt uten å sammenligne med tallene slik de var før tiltaket ble satt i gang, eller uten å sammenligne med referansekommuner i samme tidsrom, sier personalsjef Neset.

Ny studie viser effekt

I 2014 kom en studie fra UNI Rokkansenteret som viste en kraftig reduksjon i sykefraværet som følge av Tillitsprosjektet. Denne hadde et mer omfattende datagrunnlag bak konklusjonen.

– Vi sammenlignet tall fra prosjektperioden med tall før perioden, både i Mandal og 29 andre tilsvarende kommuner i både størrelse og budsjettfleksibilitet, sier Kjell Vaage, som er en av forskerne bak Rokkan-studien.

Mandal startet ut med et høyere sykefravær enn kontrollkommunene. Men Rokkan-studien viser at sykefraværet var blitt 1,59 prosentpoeng lavere etter reformen (2008-2012) enn før (2003-2007), når de sammenligner Mandal med de 29 kontrollkommunene.

– Dette utgjør en forskjell på 25 prosent i Mandals favør, sier Vaage.

Nedgangen stammer fra arbeidstakere under 50 år. For gruppen over 50 er det ingen målbar effekt på sykefraværet. Samtidig ses en økning i antallet arbeidstakere over 50 år på 5 prosent, sammenlignet med de 29 referansekommunene. Det tyder på økt avgangsalder.

– Ved økt avgangsalder vil en større andel av de ansatte oppleve alvorlig sykdom mens de er i jobb. Det kan ha bidratt til økt sykefravær og dermed en maskering av en eventuell reduksjon i sykefraværet blant ansatte over 50 år, sier Vaage.

Egenmelding eller oppfølging?

Både Rokkan-studien og personalsjef Tore Neset peker på oppfølgingsprosedyrene som en viktig årsak til nedgangen i sykefraværet. Den sykmeldte blir tett fulgt opp av sin nærmeste leder, og man kan tenke seg at denne «masingen» er med på å få folk tilbake kjappere. Men om det er egenmeldingsmuligheten eller oppfølgingen fra nærmeste leder eller en kombinasjon av disse to faktorene som er årsaken til nedgangen i sykmeldinger, er ikke så lett å si.

– Jeg tror det er ledernes kompetanse og tid til å følge dette opp som er avgjørende for resultatet. Sånn sett er det ikke sikkert at det er nødvendig for oss å beholde dagens sykmeldingsordning, men dette vet vi ikke sikkert, sier Neset.

Videre uttesting

For tiden har Nav et stort prosjekt gående i 12 virksomheter hvor de blant annet ser på om utvidet rett til egenmeldinger kan få ned sykmeldingene. Forsøksperioden løper ut i juni 2016, deretter skal erfaringene evalueres gjennom en rapport fra Proba samfunnsanalyse som er ventet innen utgangen av 2016.

– Det skal bli interessant å se om resultatene peker i samme retning som vår analyse og hva dette innebærer for departementets mening om lengden på egenmelding, både i Mandal kommune og andre virksomheter, sier forsker Vaage.

Departementet: – Vil svare snart

Sykepleien har spurt Arbeids- og sosialdepartementet om hvorfor de har bestemt at Mandal ikke kan fortsette med 365 dagers egenmelding til tross for dokumentert god effekt av tiltaket, og hvorfor ikke departementet kan vente med en bestemmelse til Proba-rapporten foreligger, men har ikke fått noe svar.

Det eneste ekspedisjonssjef Ulf Pedersen vil si, er at departementet har mottatt søknaden fra Mandal kommune om videreføring av forsøk med utvidet egenmeldingsperiode ut 2017.

– Hvorvidt folketrygdens regler for egenmelding endres er for tidlig å si noe om. Vi vil svare Mandal kommune i løpet av kort tid, lover han.

Sykepleiernes reaksjon

Sykepleierne i Arendal er stort sett skuffet for at ordningen opphører. Her er et knippe reaksjoner de har gitt til hovedtillitsvalgt Rut H Olaisen. En av seks synes det er bra at ordningen opphører:

Jeg synes det er forferdelig dumt. Denne ordningen gjør at man lettere kan være i jobb tross sykdommer. Man kan jobbe gradert etter egen kapasitet og komme tilbake på jobb når man føler seg frisk, og dette basert på hva en selv føler. Man vurderer selv best om man er i stand til å utføre arbeidet man skal gjøre. Det er en ordning som jeg har opplevd har fungert veldig bra, og jeg synes det er utrolig dumt at det ikke skal fortsettes.

Det er jo fryktelig dumt at det skal avvikles, for det fungerer jo veldig bra. Ettersom jeg forstår har også sykefraværet godt ned, uten at jeg har tallene. Hadde vært interessant å vite hvorfor det ikke skal bli videreført.

Hos oss her i hjemmesykepleien har vi noe fravær på en dag. Det kan være sykt barn eller noen som ikke er helt i slaget og da er en dag nok. Derfor fungerer det veldig bra hos oss. Går vi tilbake til egenmeldingsperioder – tre dager x et eller annet, tror jeg folk benytter swg av det og ikke blir hjemme kun én dag.

Vennlig hilsen meg og en til sykepleier som jobber sammen med meg i dag.

Jeg synes tillitsprosjektet den senere tid har sklidd ut. Det er for lett å egenmelde seg. Noen egenmelder seg flere ganger pr måned.

Jeg er heldig, og er sjelden syk. Men jeg synes det har vært fint at vi som arbeidstakere har fått tilliten gjennom prosjektet. Og det har jo ikke vært sånn at de som har vært syke, har kunnet være det helt i fred. Arbeidsgiver har hatt oppfølging, kanskje et bedre system enn før tillitsprosjektet.

Fordeler med 365 dagers egenmelding:

  • Det kan gi kortere fravær enn å gå til lege, som setter en lengde på sykemelding. Man kan bli frisk nok til å gå på jobb før sykemelding fra lege utløper.
  • Egen opplevelse er at ordningen er basert på tillit til meg som arbeidstager. At den enkelte selv kan vurdere hvorvidt det er behov for fravær pga sykdom.
  • Har gitt tettere kontakt opp mot arbeidsgiver.
  • Fått god oppfølging fra arbeidsgiver.

 

Synes det er dumt at de avslutter en ordning som har fått ned sykefraværet og går tilbake til en ordning der en mest sannsynlig blir lenger borte pga sykemelding fra lege. Jeg mener ordningen har gitt muligheter for tidligere jobbtilstedeværelse for mange.

 

Vi kan risikere å måtte gjøre to omstillinger i løpet av kort tid. Det blir paradoksalt.
Tore Neset, personalsjef

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse