fbpx Vil la helsepersonell jobbe til de er 80 Hopp til hovedinnhold

Vil la helse­personell jobbe til de er 80

Bildet viser en eldre, kvinnelig helsearbeider bak et skrivebord.

Regjeringen går nå inn for at helsepersonell beholder sin autorisasjon frem til fylte 80 år. Sykepleierforbundet er skeptisk.

I dag er det slik at autorisasjonen til helsepersonell bortfaller ved fylte 75 år. De som ønsker å fortsette med pasientrettet virksomhet, må da søke om forlengelse.

Nå foreslår Regjeringen at aldersgrensen heves med fem år, og at helsepersonells autorisasjon, lisens eller spesialgodkjenning altså ikke bortfaller før 80-årsdagen.

Betydelig ressurs

– Eldre helsepersonell utgjør en betydelig ressurs, med solid helsefaglig kompetanse og erfaring, kommenterer helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen der forslaget presenteres.

Tilfreds med dagens ordning

Norsk sykepleierforbund (NSF) var skeptisk til forslaget da det var ute på høring.

Forbundsleder Eli Gunhild By mener både hensynet til medlemmene og pasienter taler for at dagens ordning forblir uendret.

­– NSF har ikke merket noe sterkt ønske fra medlemmene om å heve aldersgrensen for autorisasjon, og ordningen med å søke lisens for å beholde autorisasjonen ut over 75 år, erfares å være tilfredsstillende.

Komplekse vurderinger

By mener dessuten at et stadig mer komplekst helsevesen skjerper kravene til årvåkenhet, nøyaktighet og evnen til å ta raske og komplekse vurderinger.

– Mange beslutninger kan ha konsekvenser for pasienters liv og død. I en avveining mellom pasienters krav på kompetent og forsvarlig bistand og helsepersonells byrde ved å måtte søke lisens, mener vi pasientens interesse må gå foran, sier By.

Kan tre i kraft i år

Forslaget fra Regjeringen innebærer at personer over 80 år kan søke om forlengelse av lisens, og at personer som nå er mellom 75 og 80 vil kunne gjenerverve autorisasjonen, lisensen eller spesialistgodkjenningen.

Forslaget er fremsatt gjennom Proposisjon 74 L (2014-2015), og forutsatt at Stortinget behandler og vedtar forslagene våren 2015, vil de kunne tre i kraft i løpet av 2015.

Eldre helsepersonell utgjør en betydelig ressurs.
Bent Høie
... pasientens interesse må gå foran.
Eli Gunhild By

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse