fbpx Delte meninger om lukket nattdress Hopp til hovedinnhold

Delte meninger om lukket nattdress

Diskusjonen om bruk av lukket nattdress har gått høyt. Meningene om plagget er delte.

I forrige uke skrev Berit Daae Hustad, leder av Rådet for sykepleieetikk at hun synes det  er rystende å høre at det fremdeles brukes hel dress som lukkes bak til eldre pasienter med demens. Hun ønsker å forby bruk av lukket nattdress mot demente pasienters vilje - med mindre det blir fattet et tvangsvedtak om bruken etter pasientrettighetslovens paragraf 4A. 

Petter Schou, fylkeslege i Oslo og Akershus synes derimot at et forbud ikke er veien å gå. - Jeg stoler på at sykepleiere klarer å forvalte dette skjønnsmessig, sier han.

I Stavanger vil det i løpet av kort tid bli bestemt om kommunen skal slutte å bruke dette plagget, eller om det bare skal kunne brukes i helt spesielle tilfeller.


Verdig?

Problemstillingen har utløst stort engasjement. En leser skriver blant annet dette på sykepleien.no: 

«Hvis du heller synes brukeren skal ligge våt, kald og innsmurt i avføring i timer av gangen, så må du selvsagt ha rett til det. Men for meg er ikke det spesielt verdig. Ta gjerne på meg en hel bomullspysjamas nå min tid kommer. Alternativet er langt verre.»

Innlegget får følgende svar:

«Jeg er enig i mye av det du sier. Men dette er tvang. Derfor synes jeg hvert enkelte tilfelle skal reflekteres over og diskuteres nøye igjennom før det som absolutt siste utvei kan fattes tvangstiltak.»


Postoperativt

På Sykepleiens Facebook-side skriver en leser: 

«Det høres jo vanvittig ut utenom akkurat postoperativt!»

En skriver:

«Jeg vil ikke ha en slik når jeg blir pasient.»

En annen leser svarer:

«Nei, det vil du ikke, men når du er 75 år og nyoperert med hofteprotese og blir så postoperativt forvirra at du gang på gang river av bandasjer og sting, for så å få en alvorlig sårinfeksjon, som krever ukesvis med antibiotika behandling og sårrevisjon i narkose, og pådrar deg en alvorlig tarminfeksjon pga langvarig antibiotika bruk, med påfølgende flere uker på sykehus på isolat. Da vil du ha en slik nattdrakt. Hilsen sykepleier som har vært med på å bruke slike.»

Dette svaret er per mandag morgen «likt» 196 av lesere.


Tvangstrøye?

Kommentarene viser at noen mener det minner om en tvangstrøye, andre er ikke enige i det:

«Dette er ikke en tvangstrøye om den brukes til rett formål, og ved tvil om pasienten bør bruke en slik kan det diskuteres med tilsynslege. Hilsen  # stoltsykepleier  i demensomsorgen.»

Hva mener du om bruk av lukket nattdress? Fortsett gjerne diskusjonen i kommentarfeltet under, eller send en e-post til aknbh@sykepleien.no.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse