fbpx Annerledes jul på nytt ebolasenter Hopp til hovedinnhold

Annerledes jul på nytt ebolasenter

15. desember åpner et nytt ebolasenter i Sierra Leone. I helgen reiste blant andre sykepleier Magnus Endal ned for å hjelpe.

Hundrevis meldte seg da Helsedirektoratet tidligere i høst appellerte til blant andre sykepleiere om å melde seg til en myndighetsstyrt innsats mot ebola-epidemien i Vest-Afrika. 

Nå er den første gruppen av frivillige ebola-helsearbeidere som reiser i regi av norske myndigheter på vei til Sierra Leone. 


Jul i Moyamba

15. desember skal et helt nytt ebolasenter  i byen Moyamba være klart til å ta i mot de første pasientene.

Det starter med 10 senger, men om nødvendig skal kapasiteten kunne økes opp til 100 senger. I første omgang varer oppdraget ut mai, og hvert team jobber i 4 til 5 uker før de drar hjem. Etter tre ukers observasjonstid for smitte og noen dager fri, reiser de tilbake.

Andre pulje reiser i januar, de overtar driften mens første pulje hviler ut i Norge. 

I gruppen som reiste i helgen er den norske sykepleieren Magnus Endal. Sammen med 14 andre norske helsearbeidere har han i høst vært på kurs i Storbritannia for å trene på virkeligheten som venter i Sierra Leone. 

 

– Forberedt

Rett før avreise uttalte Endal seg om hjelpearbeidet til Adresseavisen og stolavs.no:

– Jeg er forberedt i den grad det er mulig.

– Blant annet har jeg prøvd en del av det utstyret vi skal bruke, men det er usikkert hva som møter oss. Påkjenningen vil nok avhenge av om vi føler at vi får utrettet noe, sier han ifølge stolavs.no.

Endal har tidligere hatt et opphold ved en klinikk i Sierra Leone, men det var før ebolautbruddet:

– Vi er privilegerte i Norge. Det er fint at vi kan bidra i et land der det er stor mangel på helsepersonell, sier han til Adresseavisen.


– Krevende

Teamet skal jobbe sammen med lokalt helsepersonell i Moyamba. Behandlingssenteret der er kun rettet mot ebola.

– Det er ikke et vanlig sykehus, sier lege Sindre Mellesmo.

– Vi skal avklare om pasienter har ebola, og behandle de som er syke. Senteret skal bygges opp fra grunnen, og det er krevende, sier han til stolavs.no.


– Intenst og vanskelig

– Det er et intenst og vanskelig arbeid som venter de som reiser. Det kan være store både fysiske og psykiske påkjenninger og det kan skape engstelse og frykt hjemme hos familie og de man er glad i,  var Bjørn Guldvåg, direktør i Helsedirektoratets  budskap da de startet arbeidet med å rekrutterte helsearbeidere.  

– Men innsatsen til hver enkelt vil hjelpe og redde mennesker som har få eller ingen andre muligheter til å få hjelp, og vår innsats kan bidra til å redde et enormt antall andre ved å forebygge videre smitte, skriver han i denne bloggen.

Mer informasjon om ebola-viruset finner du her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse