fbpx Skremmende ordning Hopp til hovedinnhold

Skremmende ordning

Hvorfor lar vi tilfeldige folk, uten opplæring, pleie de svakeste i samfunnet?

Ville du latt en ufaglært reparere bilen din? Ville du levert din nye flotte BMW til meg som har null peiling på bil? Trolig ikke.

Hvorfor lar vi da folk rett fra gaten, uten opplæring, stelle, pleie og gi medisiner til noen av de svakeste i samfunnet?

Ufaglærte i viktig jobb

Jeg har venner og bekjente som jobber på sykehjem mens de studerer til å bli ingeniør, fotograf eller fordi de ikke fant seg noen annen jobb og ikke ville sitte i kassen på Kiwi.

Dette er ofte veldig flinke mennesker, men de har absolutt ingen opplæring eller faglig grunnlag til å utføre den jobben de blir satt til å gjøre. Ofte får de kun to dagers opplæring, og så må de jobbe på lik linje med for eksempel hjelpepleierne.

Ansvarlig sykepleier må ofte stole på observasjoner til komplett ukvalifisert personell, ettersom han eller hun ikke har mulighet til å se alle pasientene gjennom dagen. Det sier seg selv at mye vil bli oversett. Dersom jeg hadde sett under panseret på bilen din ville jeg nok sagt at alt var fint, uansett hvor dårlig det sto til. Jeg er ingen mekaniker. Akkurat som mekanikeren ikke er helsepersonell.

Ser pasienten som problemmaker

Nylig snakket jeg med en bekjent av meg som har fått seg jobb som assistent i psykiatrien, tre dagers medisinkurs har han fått til og med. Dette betyr at han får dele ut medisiner, selv om han ikke har noen formell kompetanse til dette.

Det gjør meg trist at vedkommende uttaler ting som at «det var spennende på jobb i dag, måtte slåss og greier». Hvorpå svarer jeg «så trist, stakkars pasient». Denne holdningen viser hvordan jeg ser på pasienten som syk, mens han ser på dem som problemmakere.

Riv ruskende galt

En venninne av meg fortalte at hun i sommer fikk seg jobb på et sykehjem som assistent. Hun oppdaget dessverre at under enkelte vakter på avdelingen var det bare assistenter til stede. Kun én sykepleier fra en annen avdeling kom innom for å gi medisiner.

Dette betyr at mellom 10 og 15 pasienter bare hadde tilsyn og hjelp fra ufaglært personell gjennom en hel dag.

Til og med folk ned i 15- og 16-årsalderen har fått sommerjobb på sykehjem. Disse trenger ikke å skrive under på taushetsplikterklæring. Noe må være riv ruskende galt.

Samme behandling som fulle kranglefanter

Sykepleiere har gjennom tre år på universitet eller høyskole bestått eksamener i blant annet anatomi, fysiologi, sykdomslære og legemiddellære, og har mangfoldige ukers praksis på forskjellige avdelinger og instanser. Helsefagarbeidere har brukt to år på fagutdannelse på videregående og to år i fulltidslære i helsevesenet.

Hvordan kan vi forvente at en ufaglært kan gjøre en like god jobb som disse?

En assistent jeg jobbet sammen med på psykiatrisk avdeling mente det var relevant at han tidligere hadde jobbet som dørvakt, da disse pasientene fortjente samme behandling som de fulle kranglefantene. En annen på sykehjem forsøkte å presse den nyutdannede sykepleieren til å gi beroligende til pasientene slik at hun fikk en rolig natt selv.

Burde vært ordnede ramme r

Sommeren er høytid for bruk av assistenter og studenter på sykehjem og sykehus over hele landet. Jeg har full forståelse for at vi ikke klarer oss uten disse, men det burde kunne fungere under mer ordnede rammer.

Etter min mening burde de ikke få lov til å jobbe alene, ikke få dele ut medisiner og de burde få skikkelig opplæring. Mens sykepleiere og helsefagarbeidere må levere politiattest kreves dette som regel ikke av assistenter. Dette er etter min mening skremmende.

Et felles ansvar

Det er stadig økende mangel på helsepersonell, og samtidig mister vi mange til andre jobber, studier og til den private sektoren. Vi har alle et felles ansvar om å kreve kvalifisert personell til de syke og pleietrengende.

La mekanikere fikse bilen din, og la helsepersonell ta vare på dine kjære.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse