fbpx Norsk helsevesen fortjener ros Hopp til hovedinnhold

Norsk helsevesen fortjener ros

Leser i avisene at vi i Norge har et dårlig helsevesen. Det er ikke min erfaring.

Etter 3 år inn og ut fra sykehus i det norske helsevesen, fikk jeg lyst til å sette mine egne erfaringer ned på papiret, etter å ha lest utallige oppslag i avisene om hvor dårlig vårt helsevesen er.

I april 2011 (rett etter min 70-årsdag) måtte jeg på sykehus med lungebetennelse og et lett hjerteinfarkt. Jeg fikk den gang plass på Moss sykehus. Fra første dag ble jeg mottatt som en greve av leger, sykepleiere og annet helsepersonell, som var svært hyggelige og som nesten ikke visste hva godt de skulle gjøre for meg. Jeg ble sendt til Rikshospitalet med Helsebussen, en buss som virkelig tar vare på deg som pasient. På Rikshospitalet gjennomgikk jeg en utblokking av årer i hjertet. De som håndterte meg der var like hyggelige og positive som de jeg hadde møtt på Moss sykehus. Ferden tilbake til Moss gikk i ambulanse. Ambulansepersonellet var like hyggelige og positive som alle andre i helsevesenet.

I august 2011 ble jeg igjen rammet av hjerteinfarkt og innlagt på Moss sykehus, men ble sendt videre til Rikshospitalet med sikte på utblokking av årer i hjertet. Jeg fikk beskjed om at det eneste alternativet var utskiftning av årer i hjertet. Jeg lå på «bordet» da kirurgen meddelte meg dette. Jeg spurte: «Hva med kona, jeg vil gjerne hun skal ha beskjed.» Da svarte kirurgen: «Få telefonnummeret til din kone, så skal jeg ringe henne.» Kirurgen gjorde som avtalt, og kona fikk beskjed om at det ville ta 3–4 timer før operasjonen var over. Han fortalte hva jeg skulle gå gjennom og ønsket henne velkommen til å komme til Rikshospitalet. Kona kom en times tid før jeg våknet opp. Hun ble tatt imot av kirurgen som hadde operert meg og han fortalte hva jeg hadde gjennomgått. Hun fikk være med på oppvåkningen. Maken til menneskelig forståelse og kunnskap kan jeg ikke si at verken kona eller jeg har opplevd.

Så ble jeg i august 2013 rammet av lungebetennelse og igjen et hjerteinfarkt. Ble innlagt på sykehuset i Fredrikstad, og atter en gang ble jeg mottatt som om jeg var den eneste pasienten på sykehuset. Personellet visste ikke hva godt de skulle gjøre for meg. Denne gangen ble det anbefalt at jeg burde forberede meg på dialyse. Jeg hadde gjennom flere år hatt nyresvikt. Det ble gjort et inngrep hvor man satte inn et kateter i halsen. Igjen ble jeg informert på forhånd og behandlet som et menneske. Etter 3 uker på sykehus var jeg kommet i den situasjon at jeg måtte i dialyse 3 ganger i uka. På dialyseavdelingen i Fredrikstad var det bare hyggelige og positive sykepleiere som jeg fikk god menneskelig kontakt med. De gjorde langt mer enn det en kunne forvente, og tok vare på meg.

Vi leser i avisene at vi i Norge har et dårlig helsevesen. Det er ikke min erfaring. Mine erfaringer med det norske helsevesen er udelt positive. Etter en del besøk på sykehus de siste 3 årene mener jeg å ha godt grunnlag til å uttale meg. Helsepersonellet setter mennesket i fokus og gjør ting og opptrer på en måte som gjør at jeg faktisk synes det er hyggelig og fint å komme på sykehus. Jeg vil takke leger, sykepleiere, hjelpepleiere og andre som arbeider i helsevesenet for at de tar vare på syke personer og gjør min hverdag så hyggelig og positiv som mulig.

Til slutt et lite spark til mediene.

Dere er veldig flinke til å trekke fram det som er negativt med helsevesenet. Jeg synes at mediene burde være langt flinkere til å skrive om det som er positivt. Dere bør tenke på at det å beskrive virkeligheten med positive, hyggelige og blide mennesker i helsevesenet, er med på også å gjøre hverdagen lysere for disse menneskene.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse