fbpx Ser lite til helsesøster Hopp til hovedinnhold

Ser lite til helsesøster

– Faren for at England får en «tapt voksengenerasjon» er stor når mer enn 2 500 elever må dele på en skolehelsesøster.

Fiona Smith er alvorlig bekymret for helsetilstanden og ikke minst helsetilbudet til skoleelevene i England. Hun jobber som rådgiver for barne- og ungdomssykepleie i det engelske sykepleierforbundet Royal College of Nursing (RCN).


Krever uniform

England er kjent for sine tradisjoner. En av dem er skoleuniformen. Jenter med lårkorte skjørt og gutter i knebukse, med store fargerike dressjakker påsydd skolens emblem er et ikke uvanlig syn i Londons gater. Tradisjonen ble innført ved lov allerede i 1944. Men hva med eleven i uniformen? Det bekymrer Fiona Smith.

– Hvorfor?

– Åtte skoler og mer enn 2 500 elever. Det er arbeidsplassen til en helsesøster i skolehelsetjenesten i England. Da er det grunn til å være bekymret.

RCN har gjort flere undersøkelser blant helsesøstre i skolehelsetjenesten i landet. Resultatene er alarmerende.

  • En av seks skolehelsesøstre fortalte i fjor om stillingskutt.
  • En tredel rapporterte at de hadde blitt pålagt ansettelsesstopp det siste året og at et stadig økende antall stillinger blir stående ubesatte.
  • Samtidig viser statistikken at barne- og ungdomskullene vokser i stadig hurtigere tempo.
  •   – Hvem skal forebygge framtidige helseproblemer blant dagens elever om ikke skolehelsesøstrene, spør Smith retorisk.

 

 Fakta

Den engelske sykepleierorganisasjonen RCN har gjennomført flere undersøkelserblant skolehelsesøstre med nedslående resultat:

››En skolehelsesøster har i snitt ansvar for 2 656 elever.

››De har i snitt ansvar for åtte skoler – hver fjerde mer enn 10 skoler.

››To av tre opplever stress fordi de har ansvar for altfor mange elever ogskoler.

››Hver femte har opplevd at bemanning er redusert det siste året.

››Tre av fire har det siste året fått lønnen redusert.

* Fra RCNs spørreundersøkelser blant 1 600 skolehelsesøstre (2010 og 2011).

Det haster

Hun ser utfordringene, men mener også å ha svaret.

– Livsførselen til dagens barn og unge er bekymringsfull. De vet lite om det å ta vare på egen helse. England er i ferd med å få en generasjon som ikke kan lage mat. Alt kommer fra supermarkedet og settes rett i mikroen. For ikke å nevne utfordringer knyttet til alkohol, røyk, seksuell atferd, psykisk helse.

Smith mener skolehelsesøstrene er en positiv motvekt i livet til barn og unge gjennom å tilrettelegge for atferdsendring og å fremme sunn livsstil. Men da må de gis tid til å være sammen med elevene.

– Hvor stort er behovet?

– Det er vanskelig å tallfeste behovet for skolehelsesøstre. Men RCN har tidligere anslått behovet til rundt 6 000 skolehelsesøstre, ifølge RCN-rådgiveren.

Det er i dag rundt 3 300 videregående skoler i England, men bare vel 2 600 skolehelsesøstre. Langt fra tidligere det helsepolitiske målet om at en skolehelsesøster i 2010 kun skulle ha ansvar for en videregående skole og fem grunnskoler.

– Når det er mangel på en yrkesgruppe, er ikke løsningen å redusere bemanningen ytterligere og å innføre stillingsstopp, slik vi opplever i dag, sier Fiona Smith.


Prioriterer de yngste

Regjeringen lovet i 2010 å skaffe 4 200 nye stillinger for såkalte Health Visitors (se faktaboks) fram til 2015. Disse skal jobbe med barn opp til fem år og deres foreldre. Målet er at alle familiene i England skal få besøk av en Health Visitor. Det er ingen tvil om at det er behov for stillingene. Hver eneste en. I Coventry er det for eksempel bare 28 kvalifiserte Health Visitors til en befolkning på over 25 000 innbyggere under fem år.

Fiona Smith ønsker også stillingene velkommen, men frykter for konsekvensene satsingen på Health Visitors vil ha for skolehelsesøstrene.

– For å opprettholde dagens antall Health Visitors trenger England 6 000 nye de neste fire årene, bare for å erstatte alle som går av med pensjon eller forventes å forlate yrket. Hvor skal regjeringen rekruttere disse fra? Skolehelsesøstrene?

Det er blitt satt i gang 29 oppfriskningskurs beregnet for Health Visitors ved universiteter i England. Kursene er på mellom tre og seks måneder, og blir betalt av det offentlige (NHS). Samtidig opplever skolehelsesøstrene at utdanningstilbudene deres stadig blir kuttet i.

– Hva er ditt råd til regjeringen?

– Den bør se Health Visitors, skolehelsetjenesten og jordmortjenesten i en større sammenheng. Vi må ikke stjele fra Peter for å betale Paul. En godt planlagt og koordinert helsetjeneste til barn og unge vil ha livslang påvirkning gjennom voksenlivet.

Fiona Smith frykter en utvikling hvor dagens skolehelsesøstre blir «tvunget» til å ta arbeid som Health Visitors for å oppfylle regjeringens prestisjefylte mål fram mot 2015.

Fakta om Health Visitor

En sykepleier eller jordmor med eksamen i offentlig helse og erfaring innen barns helse og utvikling. Health visitor arbeider med barn opp til fem år, deres foreldre, lokalsamfunnet og andre tjenester for å fremme helse og trivsel og forebygge sykdom.

En helsesøster har åtte skoler og mer enn 2 500 elever

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse