fbpx Hva skjer med pensjonen vår? Hopp til hovedinnhold
Pensjon

Hva skjer med pensjonen vår?

Hvordan blir pensjonsordningen for sykepleiere påvirket av den nye pensjonsreformen? Advokat Marit Gjerdalen i NSF svarer på spørsmål fra leserne.

Sykepleierpensjonsloven ble vedtatt i 1962 etter massivt påtrykk fra NSF som i lang tid hadde forsøkt å få til en avtalefestet pensjonsordning med sykehuseierne. Staten erkjente at de daværende pensjonsforholdene for sykepleierne var utilfredsstillende. Av hensyn til rekruttering, mobilitet og fleksibilitet for sykepleierne ville man bedre på dette og fremmet derfor forslag om pensjonsordning for sykepleiere.

Fra 1. januar gjelder den nye pensjonsordningen. Vil dette påvirke den gamle Lov om pensjonsordning for sykepleiere?
- Lov om pensjonsordning for sykepleiere blir påvirket av pensjonsreformen på samme måte som de øvrige offentlige tjenestepensjonsordningene. De fleste sykepleiere kan derfor fortsatt gå av med AFP eller særaldersgrense/85-årsregel ved 62 år. I offentlig sektor har man beholdt brutto pensjonssystemet slik det var før pensjonsreformen. Ved 30 års opptjeningstid når man fyller 65 år (62 ved særaldersgrense), har man krav på 66 % av pensjonsgrunnlaget i tjenestepensjonsordningen.

Hva er annerledes nå?
- Det som har blitt endret i Lov om pensjonsordning for sykepleiere og øvrige offentlige tjenestepensjonsordninger, er at det er innført en levealdersjustering. Ved 67 år vil pensjonene gradvis reduseres som følge av økt levealder i samfunnet. Det er gitt en individuell garanti for de som har mindre enn 15 år igjen til pensjonering pr.01.01.11 som innebærer at levealdersjusteringen ikke vil senke pensjonene lavere enn til 66 %. Fra i år vil det også bli en lavere oppregulering av pensjonene. De skal nå øke med lønnsveksten fratrukket 0.75%.

Hva mener NSF?
- NSF mener at Grunnlovsvernet for opptjente rettigheter ikke er godt nok ivaretatt med den individuelle garantien. Det forventes at fremtidige rettssaker vil avklare dette spørsmålet. Dersom sykepleiere går av med AFP eller tjenestepensjon ved 62 eller senere kan de ikke tjene så mye de vil ved siden av full pensjon. De kan trappe ned med delpensjon og/eller jobbe så mye som ordningen tillater. NSF mente det var viktigere å sørge for å beholde gode muligheter for tidligpensjon for de som har behov for det enn at man skulle ha full pensjon og full lønn samtidig. Med den modellen som Regjeringen ønsket ville mange av NSF s medlemmer miste retten til å gå av med AFP ved 62 fordi de ikke har tjent minst 300.000 i 40 år.

Så vi får to forskjellige pensjonssystemer?
- Det er ikke noe nytt at vi har to ulike pensjonssystemer i offentlig og privat sektor. Slik har det vært nesten i 100 år.

FAKTA
Sykepleiere som lurer på hvilke pensjonsvalg de skal gjøre, bør kontakte pensjonsordningen de er innmeldt i, for de flestes vedkommende KLP.
For nærmere informasjon om pensjonsresultatet i offentlig sektor, se www.unio.no
hvor du finner publikasjonene «Hva skjer med pensjonen min» og notatserie Nr. 6/2010: «Kombinasjon arbeid og pensjon».

SPØRSMÅL?
Har du spørsmål om lønn, rettigheter eller forsikring?
Send en epost til interaktivt@sykepleien.no.

De fleste sykepleiere kan derfor fortsatt gå av med AFP eller særaldersgrense/85-årsregel ved 62 år.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse